Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вељко Лалић: Година рата против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 04. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Уочи 3. маја, Светског дана слободе медија

Вељко Лалић: Година рата против медија

Рат против медија је, како је за сајт УНС-а рекао главни и одговорни уредник “Недељника” Вељко Лалић, синтагма којом се може описати година између два 3. маја, Светска дана слободе медија - и на глобалном, и на националном нивоу.

Једна од супротстављених страна у том рату су, према ономе што је рекао Лалић, управо социјалне платформе.

“У последњих годину дана захуктао се рат против медија, предвођен Илоном Маском, који промовише своју мрежу X, и Доналдом Трампом, који промовише своју мрежу Truth. Бајден је пре неки дан на традиционалном састанку са водећим медијима причао о томе. То је опасна ствар, којој само ЕУ стаје на пут својим регулативама. Јер, ви у медијима одговарате уколико објавите лаж, а на друштвеним мрежама вас алгоритам гура да наставите са тим”, рекао је Лалић.

Како је Иан Бремер у интервјуу за “Велике приче” рекао, а подсетио Лалић, “телефонска компанија није одговорна уколико двоје људи прича о тероритичком нападу, али кад алгоритам тражи људе који имају сличне идеје, онда неко мора да одговара”.

И то је, навео је Лалић, само део хаоса који погађа медије широм света.

“Нестају велике дневне новине у којима би људи читали и оно што их не занима, како би могли да причају с људима на послу који немају иста интересовања. И ми добијамо неинформисано становништво. Никад образованије, а никад мање информисано”, истиче он. 

Ту је Србија, како каже, као и у многим другим стварима предводник.

Српски новинарски пејзаж, већ дуго, додаје Лалић, обележавају таблиодизација, пропаганда и урушавање медија.

Последица су, како истиче Лалић, дневна штампа на издистају, угрожени недељници, мањак дебатних емисија и људи који више не прате медије. 

“И онда се пробудите једног дана и схватите да не знате ни шта се дешава у нашем граду. Уставна дужност медија је да обавештавају грађане, и кад долази отровни облак, и када се пуца у Бањској на Косову. Јер, нека жена је могла да поведе децу да упале свеће. То тако иде”, рекао је он. 

То, како је рекао, видимо на свим пољима - од Украјине до Газе, од светских тема до домаћих.

“Заустављена је проходност кроз медије и отворен простор људима којима није место у њима. И то је светски тренд, јер се јуре кликови. Корона је све то само појачала. Тако да се налазимо у најопаснијој ситуацији икада, а у Србији она има и безбедносне ризике”, додао је он.

Лалић, који је новчани део награде УНС-а “Александар Тијанић” донирао Милану Јовановићу, каже да је правоснажна пресуда против оних који су запалили кућу овом новинару из Гроцке једини случај са повољним исходом ове године.

“Новинари се вређају, пале им се куће. Једини светли пример је пресуда против нападача на Милана Јовановића, иако смо и ту гледали бројне опструкције. Али та пресуда јесте важна. И ваљда ће да склони остале који мисле да је у реду угрожавати новинаре”,  навео је он.

Новинари су, како је истакао, изложени репресији свакодневно и са разних страна- од прогонитеља на мрежама, људи који прете и уживо и онлајн, до представника власти који се обрачунавају с медијима, иако они нису такмац.

“Разумем да медији нападају медије и политичари политичаре, али зашто сви нападају медије - политичари, и бизнисмени кад нису задовољни, и највијачи, како видимо, и грађани? То јесте рат који се води против медија, и то на најпрљавији начин, гурањем мрежа на којима је Трећи светски рат почео милион пута, и које су пуне бруталних лажи”, истакао је Лалић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.05.

2024.

Zale [нерегистровани] у 16:02

!?

Kakav je novinarski pedigre (ali pravi, profesionalni) ovog sagovornika?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси