Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Придружите се кампањи: Подржите осликавање мурала у част новинару Милораду Додеровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 04. 2024.

Извор: УНС, ЛФН

Придружите се кампањи: Подржите осликавање мурала у част новинару Милораду Додеровићу

Удружење новинара Србије (УНС), Локална фондација Ниш и породица Додеровић покренули су акцију прикупљања средстава за осликавање мурала доајену новинарства Милораду Додеровићу, у Нишу, на згради у којој је живео.

Циљ иницијативе је да се ода почаст новинару који је оставио дубок траг у заједници и био веома цењен међу колегама на медијској сцени.

Овом акцијом исказујемо поштовање према лику и делу доајена новинарства, који је цео свој живот посветио трагању за истином и правдом.

Намера је да се мурал ослика на зиду зграде у улици Облачића Рада, где је Додеровић живео. Идејно решење изгледа мурала креирао је познати нишки уметник Ешко Куртић, а планирана површина на којој ће се наћи портрет је 14 квадрата (4x3.5 метара).

Због немогућности да се мурал ослика директно на фасадним циглама зграде, биће потребна израда и монтажа бетонске конструкције (плоче) која би била постављена на зиду. Кроз кампању желимо да обезбедимо средства за плочу, као и за ангажовање уметника за осликавање мурала.

Буџет акције:

Израда и монтажа плоче на којој ће бити осликан мурал: 120.000 динара
Ангажовање уметника за осликавање мурала: 200.000 динара
→ Укупно: 320.000 динара

Кампању можете подржати уплатом путем платформе Donacije.rs, као и директном уплатом на рачун Локалне фондације Ниш:

Ко је био Милорад Додеровић?

Милорад Додеровић рођен је 1953. године у селу Маровац, општина Медвеђа. Од 1974. године живео је и радио у Нишу. Четири деценије се професионално бавио новинарством, а од 1994. године био је стални дописник програма на српском језику аустралијског државног СБС радија. Као члан Управе и Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) активно се залагао за слободу медија и бољи положај новинара.

Током новинарске каријере објављивао је своје текстове у југословенским и српским новинама и часописима. Дванаест година у нишким Народним новинама био је политички коментатор и уредник у ДЕСК-у и извештач из савезног и републичког парламента. Један је од оснивача Локалног антикорупцијског форума (ЛАФ) у Нишу.

У јуну 1989. године био је уредник нишког омладинског недељника Графит, када је због његовог интервјуа са Момом Капором, 101. број овог недељника забрањен.

Свој први роман „Хоџина кћи” објавио је 2018. године у издању Удружења писаца „Седмица” из Франкфурта и нишке агенције Свици. Књигу „Седма сила без крила” је објавио 2019. године, у којој је приказао многобројна искуства и анегдоте из богате новинарске каријере.

Преминуо је 30. децембра 2020. године у Нишу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси