Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Привремени орган Града Београда није прихватио иницијативу да Томислав Петернек буде сахрањен у Алеји заслужних грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 04. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Привремени орган Града Београда није прихватио иницијативу да Томислав Петернек буде сахрањен у Алеји заслужних грађана

Иако су представници коалиције Србија против насиља у Привременом органу Града Београда поднели иницијативу да се познати фотограф Томислав Петернек сахрани у Алеји заслужних грађана, представници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије нису је прихватили, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Члан Привременог органа Града Београда из коалиције Србија против насиља проф. др Владимир Обрадовић тражио је, како каже за сајт УНС-а, да се овом тачком допуни дневни ред седнице.

Добрица Веселиновић и он су, како додаје, гласали за то да ова иницијатива буде уврштена као допуна дневног реда, док су представник Социјалистичке партије Србије Никола Никодијевић, као и чланови Српске напредне странке у овом Органу Александар Мирковић и председник Александар Шапић били уздржани, па она није уврштена у дневни ред.

„Према Шапићевом образложењу, постоји документ којим је прописано ко може бити сахрањен у Алеји заслужних грађана. Господин Петернек, према његовом тумачењу, не испуњава критеријуме по том документу да буде сахрањен на овом месту. Дакле, одлука није лична или да неко цени да ли треба или не треба, већ, како је рекао, није у складу са правилима“, додао је Обрадовић.

Ко може бити сахрањен у Алеји заслужних грађана регулисано је Одлуком о уређивању гробља и сахрањивању, у којој пише да на овом месту може бити сахрањена особа „која је у току живота добила највиши степен одликовања Републике Србије, она које је стекла звање академика Српске академије наука и уметности и лице коме је додељено звање почасни грађанин Београда“.

У овој Одлуци, ипак, пише и да „градоначелник Града Београда може одлучити да и друго лице може бити сахрањено у Алеји заслужних грађана, које је у току живота било истакнуто у области у којој је деловало“.

Иначе, ћерка Томислава Петернека,  Оља, на комеморацији свом оцу истакла је да је он имао жељу да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Томислав Петернек је истакнути српски фотограф и добитник бројних домаћих и међународних награда, а његове фотографије објављиване су у најзначајнијим светским листовима. УНС-ову Награду за животно дело добио је 1991. године.

Новинском фотографијом почео је да се бави од 1957. године, радећи као фоторепортер у крагујевачком листу „Светлост“. Две године касније, преселио се у Београд и почео да ради у "Борби", а 1962. године постао је уредник фотографије у листу "Младост".

Поред тога, радио је и у "Југословенској ревији", "Економској политици", НИН-у, али и као дописник великих фото-агенција међу којима су Ројтерс, Истлајт, Kонтраст и друге.

УНС је данас питао Александра Шапића због чега иницијатива да Томислав Петернек буде сахрањен у Алеји заслужних грађана није уврштена у дневни ред и подсетила га да у Одлуци о уређивању гробља и сахрањивању (члан 36, став 3) пише да градоначелник Града Београда може одлучити да у Алеји заслужних грађана може бити сахрањено и лице које је у току живота било истакнуто у области у којој је деловало.  Одговор до објављивања овог текста нисмо добили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси