Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинарки УНС-а Слађани Димитријевић награда “Цвет једнакости”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 03. 2024.

Извор: УНС

Новинарки УНС-а Слађани Димитријевић награда “Цвет једнакости”

„Заувек деца“, текст новинарке УНС-а Слађане Димитријевић, о одузимању пословне способности особама са менталним и интелектуалним инвалидитетом, објављен на сајтовима УНС-а и Прес центра освојио је прву награду у категорији интернет прилога на 11. Кикиним данима у Ужицу.

На завршној манифестацији “Кикиних дана” одржаној синоћ у Ужицу, Слађани Димитријевић уручена је и награда “Цвет једнакости”, као свеукупној победници овогодишњег конкурса.

„Чланак објављен на интернету ‘Заувек деца’ бави се важном темом о којој се мало зна, говори и пише у медијима када је реч о особама са инвалидитетом. Текст говори о одузимању пословне способности особама са инвалидитетом, што касније у животу изазива и друге проблеме. Чланак обрађује тему из више различитих углова, узимајући у обзир мишљење релевантних саговорника из ове области и на за читаоце пријемчив начин објашњава положај особа са интелектуалним и менталним инвалидитетом, истовремено афирмишући социјалну инклузију и социјални приступ особама са инвалидитетом“, навео је жири у саставу Јана Николић, новинарка ТВ 5 Ужице, председница и Марија Милановић, наставница из Ниша.

 

Жири је навео да је због специфичности и храбрости обрађивања ове веома значајне теме, овај текст проглешен за најбољи интернет чланак али и свеукупног победника “Цвета једнакости”.

У категорији радио емисије прву награду освојила је Тијана Лукић, новинарка Радио Београда за репортажу о „Добрим људима“.

По оцену жирија она је кроз причу о инклузивном оркестру из Новог Сада промовисала инклузију кроз уметност, што није тема често заступљена у медијима.    

„Прича је динамична и садржи разговор новинарке са члановима оркестра, али и атмосферу са проба инклузивног оркестра. Могли смо да чујемо како вежбају, како се припремају за наступе, а глас једног од чланова оркестра нас је очарао. Прилог је афирмативан и промовише вештине особа са инвалидитетом“, наведено је у одлуци жирија.

Ове године нису додељене награде у категоријама ТВ прилог и радови објављени у штампаним медијима, јер по оцени жирија јер нису испунили очекивања ни жирија, ни конкурса, а неки од њих нису се придржавали ни терминологије која је пригодна за комуникацију са особама са инвалидитетом.

Специјално признање „Цвет једнакости – за изузетан допринос стварању изједначених могућности за особе са инвалидитетом у 2023. години“ уручено је сараднику Удружења дистрофичара Златиборског округа Жељку Перишићу који десет година помаже да ЗаЧепимо предрасуде и пробудимо код људи свест о значају рециклирања и заштити животне средине, у акцији прикупљања пластичних чепова и рециклабилне пластике.

Награде су уручене и учесницима литерарног конкурса, а најбољи ликовни радови пристигли на конкурс наћи ће се на календару за следећу годину.

Градоначелница Ужица Јелена Ранковић Радивојевић рекла је да је манифестација „Кикини дани“ установљена да промовише инклузиван приступ инвалидности, али и као и презентација стваралаштва изједначених могућности за особе са инвалидитетом у заједници и њиховог укључивања у све сегменте друштвеног живота на равноправним основама.

„Вођени њеном мисијом градимо и развијамо Ужице без баријера“, закључила је Ранковић Радивојевић.       

Михаило Јањић представник Сектора за заштиту особа са инвалидитетом у Министарству за рад запошљавање и борачка и социјална питања рекао је да је један од приоритета овог министарства заштита права и унапређење положаја особа са инвалидитетом.

„О овој категорији грађана треба мислити свакодневно јер је то једини начин да системски решимо проблеме са којима се суочавају и омогућимо им интеграцију у све друштвене токове, што је и циљ кампање ‘Србија без баријера’, а коју успешно реализујемо“, рекао је.

 

Он је подсетио да се манифестација Кикини дани одржава у знак сећања на младу активисткињу која је дала велики допринос унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Предраг Бакић, председник Удружења дистрофичара Златиборског округа подсетио се колико је задовољство било сарађивати са Тијаном Петровић Киком, али и знати да “њене визије, енергија, радна етика и рад са особама са инвалидитетом и даље живе кроз ову манифестацију“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси