Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бечеј и Шид заобишли ЗЈИМ: За медијске пројекте 10, а за услуге по уговору 90 одсто новца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 03. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Бечеј и Шид заобишли ЗЈИМ: За медијске пројекте 10, а за услуге по уговору 90 одсто новца

Према конкурсима за пројектно суфинансирање, Општина Бечеј је за медијске пројекте издвојила десет пута, а Општина Шид девет пута мањи износ од оног који је предвиђен одлукама о буџету ових општина. Остатак ће бити расподељен преко директних уговора, односно јавних набавки, а у том случају одлуке Савета за штампу о кршењу Кодекса новинара Србије нису критеријум за расподелу средстава.

Док је Одлуком о буџету Општине Бечеј предвиђено девет милиона динара за остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања, за суфинансирање медијских пројеката на конкурсима за пројектно суфинансирање издвојено је десет пута мање – 900 хиљада динара. Остатак од 8.1 милиона динара је, како пише у Одлуци о буџету, предвиђен за услуге по уговору.

Услуге по уговору, како се наводи, подразумевају информисање јавности, штампање, рекламирање, односе с јавношћу, као и ангажовања продукцијских кућа за медијске услуге радија и телевизије. Ипак, финансирање ових услуга није еквивалентно пројектном суфинансирању, јер се о новцу који ће бити додељен за ту намену не одлучује на основу поштовања професионалних стандарда од стране медија.

Законом о јавном информисању и медијима прописано је да мера у којој се медиј придржава професионалних и етичких стандарда, судећи по одлукама Савета за штампу или Регулаторног тела за електронске медије, представља један од критеријума за доделу средстава на конкурсима за пројектно суфинансирање. Ипак, то не важи за директне уговоре.

Иначе, Општина Бечеј је прошле године, док нови Закон о јавном информисању и медијима није усвојен, за суфинансирање медијских пројеката издвојила је свих девет милиона динара.

Слична је ситуација са Општином Шид, где је, према Одлуци о буџету за јавно информисање издвојено 10 милиона динара, од чега је само милион динара опредељено за суфинансирање медијских пројеката, док је за услуге по уговору предвиђено девет милиона динара. Попут Општине Бечеј, Општина Шид је прошле године, док није усвојен Закон, свих десет милиона наменила за суфинансирање медијских пројеката.

УНС је питао председнике ових општина зашто није целокупан износ из буџета за остваривање јавног интереса у области јавног информисања намењен суфинансирању медијских пројеката, али одговор нисмо добили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси