Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Хуманитарне новинарске акције и приче које су сиромашнима и болеснима улепшале Божић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 01. 2024.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Хуманитарне новинарске акције и приче које су сиромашнима и болеснима улепшале Божић

Божић је празник који нас изнова подсећа да је доброта највећа вредност, а хуманост највиши идеал, и да, како је писао Чарлс Дикенс, нико на овом свету није бескористан ако олакша терет другоме. Новинари се указивањем на проблеме у друштву, али и топлим људским причама и хуманитарним акцијама, изнова боре да свет буде боље место за све и да терет олакшају свима.

УНС је издвојио неке од бројних хуманитарних медијских акција новинара у 2023. години које показују да најлепше новинарске приче настају из жеље да се некоме помогне.

Новинарке Јелена Јоргачевић Кисић и Јелена Спасић су новинарским извештавањем омогућиле да бескућник Раде Дрини, који је боловао од рака плућа, а није имао могућност да се лечи, буде збринут у болници. 

Најпре је новинарка недељника „Време" Јелена Јоргачевић написала текст о Радету Дринију , а затим јој се придружила и колегиница Јелена Спасић из „Курира“, па су заједно, уз помоћ текстова које су објавиле у „Куриру“ и „Времену“  покренуле медијску акцију која је допринела томе да Раде Дрини последње дане, уместо на хладном бетону проведе у болничкој постељи и да напусти овај свет достојанствено. 

Борба коју су новинарке водиле је попут Дикенсових књига показала колико је сиромаштво тешко, али и колико смо важни једни другима када оно „закуца на врата“. Овај подухват жири УНС-а наградио је признањем за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“.

Оболелима од рака је својим репортажама подршку пружила и новинарка Радио Београда 2 Аријана Хандан. Документарном репортажом указала је на значај донирања косе девојчицама које су је изгубиле након хемотерапије и показала како можемо пружити подршку тим девојчицама. 

„Добар дан, ја сам Марија. Донела сам своју косу. Ошишала сам се зато што неке девојчице иду на терапију и може да им опадне коса. Хтела сам да исечем своју косу и да је дам девојчици која је нема“, рекла је девојчица Марија која је донирала косу удружењу „Заједно са децом“. 

И сама Аријана Хандан кренула је путем ове, како ју је назвала, „мале виле“ и донирала своју косу поменутом удружењу, а њен поступак и репортажа мотивисали су друге девојке, девојчице и жене да учине исто.  Њена репортажа о чистоти дечјег срца, љубави и пружању помоћи најмлађима, добила је диплому на Интернационалном фестивалу репортаже ИНТЕРФЕР.

На фестивалу ИНТЕРФЕР, 3. награду је добила и новинарка Мирјана Чворић Губелић.  Она је покренула акцију реконструкције породичне куће девојке Ане Поповић која је одрастала у хранитељској породици, са мајком и слепом баком. Живела је у кући без воде, струје и пода.

Чворић је најпре направила ТВ прилог о тешким условима у којима живи за ТВ Експлозив, а затим покренула акцију реконструкције њене породичне куће. Тако је Ана за празник добила нови породични дом.

Од љубави према човеку неодвојива је љубав према животној средини, а то је показала Ружа Хелаћ и екипа „Зелених патрола“. Непоштовање закона у области животне средине нанело је штету здрављу најсиромашнијих грађана. 

„Екипа зелених патрола“ је изнова извештавала о овим проблемима и била глас тих грађана. Епизоде ове емисије у 2023. години као епилог су имале акције и решења која су доносила бољи квалитет живота ових људи на маргинама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси