Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС-ова база: У 2023. години двоструко више притисака и готово двоструко више физичких напада него у 2022. години, број претњи смањен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 01. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

УНС-ова база: У 2023. години двоструко више притисака и готово двоструко више физичких напада него у 2022. години, број претњи смањен

Удружење новинара Србије (УНС) забележило је у претходној години укупно 131 случај угрожавања новинара, што је за девет мање него претпрошле, када је забележено 140. Ипак, не може се рећи да је негативан тренд стао, јер је број притисака у 2023. години удвостручен у односу на 2022. годину.

Док је у 2022. години забележен је 21 притисак, у 2023. години била су 52 притиска, што је за 31 више. Лане је забележено и 16 физичких напада, док је их претпрошле године било 10.

Посебно забрињава податак да су се чак три физичка напада и два напада на имовину догодила у децембру, за време протеста одржаних у Београду, које је организовала коалиција „Србија против насиља“. Виновници два од три физичка напада били су полицајци.

УНС је осудио све претње, физичке и вербалне нападе на новинаре и медијске раднике који су се догодили за време протеста и позвао полицију и тужилаштво да испитају све околности ових догађаја. Ово Удружење апеловало је на све учеснике протеста – полицију, организаторе скупа и грађане да новинаре не ометају у раду.

УНС је у бази забележио и 32 претње, 25 случајева онемогућавања рада, пет напада на имовину и један случај угрожавања приватности.

Иако их је у претходној години било за осам мање него у претпрошлој, претње су биле интензивније јер су неки новинари у кратком временском периоду добијали по неколико претњи. То потврђује и низ претећих порука које је уредница „Подринских“ Исидора Ковачевић добила у децембру.

Ковачевић је најпре добила претње протеривањем из Шапца, да би јој неколико дана касније стигле и претње протеривањем из земље. УНС је зато тражио да Тужилаштво за високотехнолошки криминал (ВТК) покрене поступак и енергично приступи овом случају, сагледавајући и нерасветљене претње које је ова новинарка добијала годинама уназад.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси