Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС објавио информатор о ауторским правима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 12. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

УНС објавио информатор о ауторским правима

Удружење новинара Србије (УНС) објавило је информатор „Заштити своја и поштуј туђа ауторска права“ у коме дефинише основне појмове из домена ауторских права, осврће се на законску регулативу, даје смернице новинарима како да од неовлашћеног преузимања заштите медијски садржај који су креирали, као и како да сами поштују туђа ауторска права.

Кршење ауторских права убраја се у теже повреде Кодекса новинара Србије, те се због тога један део информатора односи и на саморегулацију.

На крају информатора су препоруке које упућују новинаре и медијске куће шта треба да предузму да би заштитили своја ауторска права.

Осим како да заштите ауторска права, УНС упућује новинаре и како да испоштују туђа права и када се ради о тексту, али и када су у питању фотографије.

УНС у информатору указује и на изазове у ери вештачке интелигенције, као и на питање „Ко је аутор садржаја који је уз команде човека генерисала вештачка интелигенција?“

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси