Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС испитивао начин рада општинских оверитеља; Јелена Зорић: Непријатно је када новинар мора да истражује сопствени случај
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 12. 2023.

Аутор: Милица Олујић Извор: УНС

УНС испитивао начин рада општинских оверитеља; Јелена Зорић: Непријатно је када новинар мора да истражује сопствени случај

Новинарка Јелена Зорић је, како каже за Удружење новинара Србије, недавно поднела жалбу Вишем суду у Београду због тога што је Градска изборна комисија одбила њен приговор на изборне листе „Србија на Западу“ – Зоран Вулетић и „Ћале ово је за тебе“ - Павле Ђурић, јер се у изјавама подршке овим листама налазе њен потпис и лични подаци који су злоупотребљени, али и зато што јој нису одобрили увид у документацију.

 

На писарници ГИК-а такође је предала жалбу за Виши суд, а уколико жалба буде одбијена каже да ће се обратити Уставном суду. Жалбу је, како додаје, поднела и заштитнику грађана.

Адвокат Јелене Зорић тражио је од Градске општине Врачар да се изјасни да ли се потписи познате новинарке налазе у књигама овере и да ли су заведени. Ако јесу, рекла нам је ова новинарка, следеће што би требало урадити је установити ко је документ потписао и оверио Изјаву у њено име.

Уколико се утврди да је то случај, Зорићева намерава да поднесе кривични пријаву против Н. Н. лица.

Предстоји и, напомиње она, координација са Првим основним тужилаштвом које је на основу сазнања из медија такође покренуло истрагу.

Зорићева каже да је изузетно непријатно када се новинар нађе у ситуацији да истражује сопствени случај.

- Морам да урадим све што могу да не бих искусила још гору злоупотребу мог потписа, да ми неко не прода стан, или подигне кредит на моје име, или почини неко друго кривично дело. Врло сам вољна да, када добијем увид у „мој“ потпис на тим листама, и ако је фалсификован на још неком месту као на пример у бележничким књигама, ангажујем и вештака који ће да анализира потписе – рекла је Јелена за УНС.

 

Иако свесна да је процес дуготрајан, каже да је охрабрује сазнање да је Прво основно тужилаштво самоиницијативно покренуло истрагу на основу медијских објава. Са друге стране, забрињава што већина других институција „ћути“ – полиција, Градска и Републичка изборна комисија, али и остали државни органи попут повереника и заштитника грађана.

Позната новинарка рекла је да у ситуацијама попут ове државне институције и органи морају да реагују у складу са законом. Овакве злоупотребе, наводи она, није могуће извести тек тако и и сматра да је реч о организованом криминалу.

- О мом потпису се сада говори само зато што су представници из Градске изборне комисије препознали моје име. Колико је људи чије име нису препознали, јер се баве мање видљивим пословима? Колико је оних који не знају шта им се дешава, а колико је тек тешко када не може глас да ти се чује када чујеш шта ти се дешава? – рекла је Јелена Зорић за УНС додајући да је у мало повољнијем положају због познавања рада институција и искуства које је стекла радећи као новинарка.

Како изгледа давање Изјаве подршке код општинског оверитеља?

Трагом информације да су лични подаци Јелене Зорић злоупотребљени, а да ће се две листе „Србија на Западу“ – Зоран Вулетић и „Ћале ово је за тебе“ - Павле Ђурић, наћи на београдским изборима 17. децембра, УНС је после канцеларија јавних бележника обишао и службе у Општини Врачар.

Јавнобележничка комора Србије саопштила је 24. децембра да код њих није могућа грешка. Они су прст упрли на општинске оверитеље.

УНС је у ГО Врачар проверио шта подразумева процедура овере изјаве подршке некој од изборних листа, која је, како кажу иста као код јавног бележника.

Процедура, како су објаснили, почиње подношењем писменог захтева странке са назначеним именом и презименом контакт особе и бројем телефона. По позиву уговарају се датум, време и локација.

Представници политичких странака најчешће захтевају да грађани оверавају потписе у њиховим просторијама. По одобрењу, Општина на захтев шаље оверитеље у договору са особама чија су имена наведена у захтеву.

- Оверу могу обављати они који су за то обучени или су некада радили тај посао. Код нас је овлашћење за оверу Изјаве подршке добило осморо запослених – навела је Гордана Баста,  в.д. начелнице Управе.

За општинског оверитеља се, како је додала, бирају углавном они који су до измене закона били задужени за овере, односно запослени у писарницама или на другим административним пословима.

Баста додаје да већ неколико година у Општини немају овлашћење да оверавају документе, осим у случају расписивања избора.

Изменом закона дозвољено је општинским службеницима да оверавају Изјаве подршке некој изборној листи како би се смањио притисак на јавнобележничке канцеларије које, како је речено УНС-у, немају довољно капацитета за то.

У згради Општине Врачар оверено око десет индивидуалних потписа

У самој згради Општине Врачар оверен је мали број изјава, али зато су општински оверитељи ишли на адресе у договору са партијама и групама грађана које су ушле у трку за изборе 17. децембра.

- На захтев само једне странке оверили смо десетак индивидуалних потписа у згради општине уз присуство грађана који су желели да потпишу подршку – истакла је заменица Начелнице управе.

Приликом давања Изјаве подршке некој изборној листи неопходно је да потписник донесе личну карту на увид. У странкама које немају техничких могућности за очитавање личне карте грађани су били у обавези да донесу и очитану личну карту рекли су УНС-у у Општини Врачар.

Образац Изјаве подршке треба да буде попуњен у два примерка, потписан и оверава га општински оверитељ. Једну Изјаву задржава потписник, а другу, заједно са очитаном личном картом, задржава политичка странка, наставили су да објашњавају из Општине.

Поред провере прикупљене документације, Општински оверитељи су дужни да унесу личне податке потписника у Књигу овере коју и сами потписују на крају сваког уноса, додају из Општине. За издавање Књиге овере и општинског печата задужен је шеф писарнице који, кажу даље, поред издавања, води и евиденцију коме су књиге и печати предати, ког дана, али и када су раздужени.

Од броја расположивих људи и организације зависи колико ће бити послато оверитеља причају у општини Врачар .

Процедура овере, уз поштовање свих правила, траје око 5 минута у просеку, па тако један оверитељ у осмочасовној смени овери између 30 и 50 Изјава подршке, речено је УНС-у у овој београдској општини.

Овај број може бити и већи посебно када се овере раде за веће странке, јер имају довољно средстава и располажу већим бројем активиста који помажу тако што дају информације суграђанима, очитавају личне карте онима који нису понели примерак са собом и упућују их до оверитеља, настављају да објашњавају.

Из ГО Врачар кажу да је немогуће да један оверитељ, чак ни петоро, обави 1.000 овера у једном дану, без обзира на услове и испомоћ којом располажу.

Након овере и прикупљања Изјава подршке, кажу за УНС-у Општини Врачар, странке преузимају комплетну документацију, пребројавају број потписа и пребацују податке потписника у дигитални формат, а потом предају Градској или Републичкој изборној комисији.

Сви подаци који се налазе у Изјави подршке некој изборној листи, сазнајемо даље, морају да се поклапају са подацима у Књизи овере и морају да буду оверени потписом и печатом општинског оверитеља.

Сви службеници који оверавају изјаве имају налог и овлашћење од Начелника управе да обављају тај посао у складу са Законом о избору народних посланика, рекли су УНС-у у Општини Врачар.

Налог строго прописује да службено лице не сме да упише у књигу особу која физички није присутна и без личне карте и читача.

Према Закону о избору Народних посланика бирач може потписом да подржи само једну изборну листу која се оверава или код јавног бележника или у општинској, односно градској Управи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси