Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Председница ИФЈ-а Доминик Прадали тражи од председника Вучића да истражи убиство Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 10. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Председница ИФЈ-а Доминик Прадали тражи од председника Вучића да истражи убиство Милана Пантића

Председница Међународне федерација новинара (ИФЈ) Доминик Прадали обратила се уочи Дана борбе против некажњивости злочина над новинарима председнику Србије Александру Вучићу и тражила од њега да истражи убиство новинара Милана Пантића.

„Друштво које допусти да убице новинара буду слободне није демократија“, навела је Прадали.

У обраћању председнику Вучићу, Прадали је навела да је када је посетила Београд у априлу из разговора са новинарима закључила да се посебно несигурно осећају новинари локалних медија. То је, наводи она, био случај и са дописником „Вечерњих новости“ из Јагодине Миланом Пантићем који је убијен 11. јуна 2001. године у улазу зграде у којој је живео.

„Све је указивало на то да су мотиви били чланци на којима је радио. Био је то ужасан шок. Заједница је очекивала да ће убиство бити расветљено веома брзо, јер се догодило у јутарњим часовима, у урбаном делу града. То се није десило“, наводи Прадали.

Због тога је на платформи Савета Европе за промоцију заштите новинарства објављено упозорење, али до данас из Владе Србије нема одговора.

„Страшна и срамна ‘некажњивост' могла би се повезати са српским властима“, додаје Прадали.

Тужилаштво за организовани криминал више од годину дана није одлучило да ли ће преузети надлежност у случају убиства јагодинског новинара и дописника "Вечерњих новости" Милана Пантића.

„Господине председниче, не можемо бити задовољни овим. Молимо Вас да – хитно – затражите од надлежних органа да прођу кроз овај случај у коме, према нашим сазнањима, многа сведочења и докази нису узети у обзир. Ми, Међународна федерација новинара, тражимо да подржите наше српске колеге, којима је потребна истина о убиству Милана Пантића“, пише у писму Прадали.

Убиство Милана Пантића, нажалост, није једнини некажњени злочин, подсећа Прадали, која је прошле године о положила цвеће на место где је убијен Славко Ћурувија. Она подсећа да одговорни за убиство Ћурувије ни готово 25 година после злочина нису осуђени.

„Да ли с правом верујемо да је пресуда донета у мају, а да још није објављена, што је неприхватљиво? Да ли је могуће да пресуда буде „Није крив“ када је два пута суд оптужене прогласио „кривим“? Надамо се да није, јер би то била страшна катастрофа и пораз за демократију у Србији. За све новинаре то би значило да постоји некажњивост за убице новинара“, истиче она.

Прадали подсећа да би оваква пресуда била лоша порука која би била удар на слободу медија у Србији, која је у време када је подигнута оптужница заузела знатно боље место на Индексу слободе медија Репортера без граница.

УНС позива колеге на протест испред ТОК-а

Тужилаштво за организовани криминал више од годину дана прегледа документацију и одлучује да ли ће преузети надлежност у Милана Пантића.

На иницијативу УНС-а јуна прошле године ИФЈ је усвојио резолуцију у којој се тражи да ТОК преузме надлежност.

УНС ће зато, поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, који се обележава у четвртак, 2. новембра, организовати протестно окупљање испред Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), Устаничка 29, у Београду, с почетком у 13.30 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси