Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Ђоко Вјештица“ Јелени Спасић и Јелени Јоргачевић Кисић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 10. 2023.

Извор: УНС

„Ђоко Вјештица“ Јелени Спасић и Јелени Јоргачевић Кисић

Новинарка дневног листа „Курир“ Јелена Спасић и новинарка недељника „Време“ Јелена Јоргачевић Кисић овогодишње су добитнице награде УНС-а за новинарску хуманост Ђоко Вјештица за серију текстова о болесном бескућнику Радету Дринију, одлучио је жири за ову награду. Време и датум уручења награде биће накнадно објављени.

О награди је одлучивао жири у саставу: Милан Поповић (прошлогодишњи добитник), Бранислав Баћовић (донатор), Александар Симић, Гордана Ерор, као и Милош Бато Милатовић.

Добитнице Јелена Спасић и Јелена Јоргачевић Кисић су, како се наводи у предлогу за награду, у јануару ове године, новинарским извештавањем омогућиле да бескућник Раде Дрини, који је боловао од канцера плућа, а није имао могућност да се лечи, добије неопходну лекарску помоћ, и да последње дане проведе достојанствено.

Најпре је Јелена Јоргачевић написала текст о Радету Дринију , а затим јој се придружила и колегиница Јелена Спасић из „Курира“, па су заједно, уз помоћ текстова које су објавиле у „Куриру“ и „Времену“  покренуле акцију.

У најужем избору је, поред акције коју су спровеле Спасић и Јоргачевић Кисић, била и емисија „Зелена патрола на делу“, односно, новинарка Ружа Хелаћ.

Петочлани жири је у образложењу навео да се овога пута опредељује за однос према људима који стоји као порука да треба да се окренемо једни другима.

„Централна два мотива у најужој конкуренцији кандидата су била однос према људима и однос према животној средини. Одлучили смо се да подржимо однос према људима, односно, колегинице из две редакције различитих уређивачких оријентација које су имале заједничку борбу, коју је одликовала само једна реч – људскост. Успеле су да, упорношћу и професионализмом, постигну племенити циљ“, образложио је петочлани жири који је одлучивао у награди.

Жири је додао да хуманитарини рад Јоргачевић Кисић и Спасић подсећа на оно чиме се бавио и сам Ђоко Вјештица.

„Било да је у питању борба да неко добије апарат за слух или нешто друго што му је неопходно, Вјештица је истрајао у намери да помогне обичном човеку. Такође, ‘Еко патрола’ је већ добила награду УНС-а, па због тога предност дајемо колегиницама“, навео је жири.

Новинар Ђоко Вјештица познат је по организовању хуманитарних акција и покретању бројних иницијатива за уређење Београда и зелених површина у главном граду.

Рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“, а заједно са колегама из овог листа је 1970. године основао Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси