Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Од права на искључење телефона кад зове послодавац до судбине мандата чланова Савета РЕМ-а - Шта доносе нови медијски закони
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 10. 2023.

Аутор: Г.К, Н.Б. Извор: УНС

Од права на искључење телефона кад зове послодавац до судбине мандата чланова Савета РЕМ-а - Шта доносе нови медијски закони

Предлог закона о јавном информисању и медијима, који би Влада Србије требало да усвоји на сутрашњој седници, одређује Савет за штампу као тело чије ће одлуке бити један од критеријума за доделу јавног новца медијима, као и успостављање Јединственог информационог система на коме ће бити видљиви подаци од значаја за пројектно суфинансирање медија.

По Закону о електронским медијима, оператори интернета ће имати обавезу да на првим местима распореде канале јавних сервиса, при чему ће иза канала Радио-телевизије Србије (РТС) на територији Војводине бити програми Радио-телевизије Војводине (РТВ).  

Законом о јавном информисању при избору чланова комисија за пројектно суфинансирање уводи се бодовање њиховог искуства и стручности, а прихваћен је и предлог УНС-а да чланови комисије могу бити запослени у РТС-у, РТВ-у, као и професори државних универзитета.

Пројекти чија је вредност већа од 1.200.000 динара подлежу обавезној ревизији. На предлог УНС-а и Коалиције за слободу медија, ови трошкови сносе се из буџета пројекта.

Усвојен је и предлог УНС-а и Коалиције за слободу медија да не буде обавезна регистрација медија, већ да остане решење, што значи да само они медији који су се пријавили у регистар АПР-а могу да учествују на конкурсима.

Законом се први пут уводи и Евиденција произвођача медијског садржаја (продукција).

Рок за расписивање конкурса на свим нивоима власти биће до првог марта текуће године, а прихваћен је предлог УНС-а да рок за реализацију пројекта може бити продужен до годину дана од дана доношења одлуке о расподели средстава.

Новинари морају да потписују текстове

Нова је одредба да текстови морају бити потписани именом и презименом, псеудонимом или иницијалима аутора или групе аутора, као и увођење казнене одредбе за непоштовање ове норме.

Законом је прописано да уредник не може добити отказ нити трпети штетне последице ако одбије да изврши налог којим кршио професионалне и етичке стандарде. Оваква одредба од раније постоји само за новинаре.

Уведено је и право запослених у медијима да у току недељног и годишњег одмора нису обавезни да одговарају на позиве послодавца осим у случајевима више силе и да због тога не могу трпети штетне последице.

На конкурсима РЕМ не креће од нуле

Када је у питању Закон о електронским медијима, највише полемике било је поводом судбине мандата садашњих чланова Савета РЕМ-а након ступања новог Закона на снагу.  На јучерашњем скоро осмочасовном састанку премијерке, медијске заједнице, представника међународне заједнице, уз посредовање ОЕБС-а, договорено је да мандати трају годину дана од ступања на снагу Закона о електронским медијима, до када треба да буду изабрани нови чланови Савета.

Законом су делимично измењени овлашћени предлагачи за чланове Савета РЕМ-а. Уместо Одбора Скупштине Србије и Скупштине АП Војводине који су предлагали три члана Савета РЕМ-а, један члан Савета ће бити биран на основу заједничког предлога Повереника за равноправност, Повереника за информације од јавног значаја и Заштитника грађана, други на предлог организација за заштиту права деце, а трећег ће канидовати Удружење издавача електронских медија.

Мера опомене коју изриче РЕМ емитеру биће брисана после три године, док ће се све остале мере узимати у обзир на конкурсима за доделу дозвола за емитовање програма, ако су изречене у осмогодишњем периоду, односно у интервалу између два конкурса.

У Предлогу закона неће бити одредбе којом се РЕМ-у давала надлежност да одређује накнаду коју оператор треба да плати за емитовање медијског садржаја прописаног од овог Регулатора као обавезу заштите медијског плурализма и јавног интереса.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

20.10.

2023.

Младеновачки глас [нерегистровани] у 16:24

Закон о медијима

Видим да није прихваћен став Локал прес-а да конкурси буду расписани најкасније до 31. јануара, већ до краја марта текуће године! Зашто УНС није инсистирао и на томе, кад је већ предложио да рок за реализацију пројекта може бити продужен до годину дана од дана доношења одлуке о расподели средстава. Малим, локалним, медијима ни једна од ове две ставке из Закона не одговара.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси