Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Шапић: Спомен-обележје Ђоку Вјештици биће обновљено за неколико недеља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 10. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Шапић: Спомен-обележје Ђоку Вјештици биће обновљено за неколико недеља

Оштећено спомен-обележје новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици на платоу испред Београђанке, биће обновљено за неколико недеља, јављено је Удружењу новинара Србије (УНС) из кабинета градоначелника Београда Александра Шапића.

Ако ово обећање буде испуњено, на годишњицу смрти Ђока Вјештице, а непосредно након доделе награде УНС-а за новинарску хуманост која носи његово име, на платоу испред Београђанке поново ће, после четири године, стајати спомен-обележје овом познатом београдском новинару.

Иначе, медијску акцију за обнову спомен-обележја Ђоку Вјештици, уз УНС, водили су Студио Б и ТВ Нова С. УНС је почетком августа упитао Завод за заштиту споменика културе Града Београда, надлежан за одржавање споменика, када ће оштећено спомен-обележје бити обновљњено. Из Завода су тада одговорили да ће „предлог за санацију наведеног споменика бити размотрен у наредном периоду“.

Две недеље касније на питање да ли је предлог за санацију размотрен УНС је добио одговор од Завода да обнова спомен-обележја није ушла у програм Хитних интервенција на споменицима за 2024. годину које Завод предлаже кроз годишњи план рада.

Ипак, судећи по информацији коју је УНС добио данас, спомен-обележје неће стајати поломљено до 2025. године, већ ће кроз програм хитних интервенција бити обновљено ускоро.  

Новинар Ђоко Вјештица познат је по организовању хуманитарних акција и покретању бројних иницијатива за уређење Београда и зелених површина у главном граду.

Рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“, а заједно са колегама из овог листа је 1970. године основао Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. 

Спомен-плоча Ђоку Вјештици откривена је на рођендан Студија Б, 1. априла 2012. године, на плату испред Београђанке, који је тада добио његово име. Поломљена је у децембру 2019. године и до данас није обновљена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси