Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Данас се навршавају 32 године од погибије новинара „Вечерњих новости“ Милана Жегарца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 10. 2023.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Данас се навршавају 32 године од погибије новинара „Вечерњих новости“ Милана Жегарца

Новинар и ратни извештач „Вечерњих новости“ Милан Жегарац убијен је 7. октобра 1991. године у Вуковару, у 44. години. Истине и убице с именом и ликом нема већ 32 године.

Истражујући за „Досије о убијеним и несталим новинарима“ Удружење новинара Србије (УНС) сазнало је да је Милан Жегарац тог дана на месту остао мртав, на Трпињској цести, у предграђу Вуковара. Тамо где се укршта с Херцеговачком улицом.  На ничијој земљи. Метак, вероватно снајперски, погодио га је у врат.

"Новости", а и државни врх још на папиру постојеће СФРЈ, одмах су известили да су га убили Хрвати, односно усташки бојовници. Међутим, поједине Жегарчеве колеге, које су и тог дана биле у Вуковару, тврде да су га "наши" грешком убили.

Ни после 32 године истину о убиству колеге Жегарца нисмо сазнали. Ипак, од прошле године, постоји предмет КТП-902/22 Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, који се, тек у предистражном поступку, бави и Жегарчевом погибијом. И који је за јавност тајна.

„Тужилаштво за ратне злочине поступа у предмету КТП-902/22 којим је обухваћено и убиство новинара Милана Жегарца“, одговорило је Тужилаштво УНС-у на захтев за приступ информацијама од јавног значаја уз навођење да нам више не могу рећи јер је предмет у фази предистражног поступка.

Додају и да је истим предметом обухаћено и убиство четворочлане екипе шабачког дописништва ТВ Београд на Банији 9. октобра 1991. године.

Број предмета јасно говори да је од прошле, 2022. године, те да је ипак српско тужилаштво тек 31 годину касније званично почело бавити смрћу новинара убијених на радном задатку.

Милан Жегарац, рођен је 30. октобра 1947. у Бачком Грачцу, завршио је студије књижевности и запослио се у новинарству.

„Био је главни и одговорни уредник Радио Оџака, а годинама је хонорарно радио за 'Вечерње новости'. С пролећа 1991, можда у марту, априлу, више се ни не сећам, прешао је да ради за стално у 'Новости'“, каже за УНС Жегарчева супруга Нада.

Истраживање колегинице Јелене Спасић о погибији Милана Жегарца УНС је на свом сајту објавио марта ове године, у причи „Погибија Милана Жегарца: Чији је снајпер у Вуковару на месту убио новинара "Вечерњих новости"?“. Тај текст, као и реакцију дописника новосадског „Дневника“ иy времена када је Жегарац убијен Ђорђа Вукмировића на објављена сазнања (текст „Лажна мистерија једне часне смрти), прочитајте на линковима.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

07.10.

2023.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 21:48

Re: Gulaneeeee...

Gulane...

Ne mogu da verujem da i dalje tvrdiš di si bio "jedini" tog dana kad je Žegi poginuo - što je čista izmišljotina ili plod zaborava.
Bilo nas je još, i sećamo se.

Lično sam bio tamo i molio ga i ubeđivao to jutro u Black & White-u da ne ide i da nije bezbedno.
Odmahnuo je rukom šeretski, i rekao "Imaću ono što niko nema".
Otišao je i nije se vratio, u ubijen je sa "naše" strane, a ti znaš koga u NS možeš da pitaš i za imena onih koji su pucali - no lakše je ovako.

Još jednom:

"Kostić" nije Radoslav Kostić iz JSO, koja 1991, nije ni postojala u tom obliku, a ni "preteča" nije bila u istočnoj Slavoniji.
"Kapetan Kole", generalsko dete u "Rambo" fazonu kome su dali da se igra rata se nikada nikom nije zvanično predstavio imenom i prezimenom, shodno tome - otkud ti ideja da se preziva "Kostić" ?

Ovo oko "Kostića" si ionako priznao, ali i dalje pišeš neistine i trpaš pokojnog Radoslava Kostića u priču sa kojom nema veze, no mrtva usta ne govore pa je najlakše na njih svaliti sve.

Još jedna "nelogičnost": ma ko bio "Kostić", kako ti je odmah doneo tašnu kad je Žegarac izvučen kako kažeš dan kasnije ? A nosio je sa sobom uvek, i tog poslednjeg dana ?

Pored mene, to jutro je tu bio i pokojni foto-reporter Srđan Suki Sulejmanović, sa kojim sam pio kafu u centru Trpinje, kad je stigla vest da je Žegi poginuo.

Одговори
пет

06.10.

2023.

Branislav Gulan [нерегистровани] у 16:51

Komentar

Na ratištu, kada je poginuo Žegarac, nikog od novinara nije bilo osim mene. Meni je Kostić doneo njegovu tašnu. Drugi dan je Zoran Milanović izneo telo. Ovi sto pišu nisu bili tamo. Po običaju, u ovoj zemlji takvi uvek bolje znaju šta je bilo...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси