Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС се поново жалио Поверенику због одбијања Министарства информисања да достави биографије кандидата за медијске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 10. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

УНС се поново жалио Поверенику због одбијања Министарства информисања да достави биографије кандидата за медијске комисије

Удружење новинара Србије (УНС) поднело је жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности након што је Министарство информисања и телекомуникација поново одбило да УНС-у достави биографије кандидата за чланове комисија које одлучују о расподели средстава на медијским конкурсима Министарства.

Овог пута, Министарство је образложило да решења о именовању чланова комисија већ садрже податке који су релевантни, а да интерес јавности да зна ко се, осим оних који су изабрани, пријавио за учешће у комисијама које одлучују о расподели средстава, не преовлађује у односу на право на приватност тих особа.

У жалби Поверенику УНС је навео да је Министарство поново превидело Став 2 Члана 14 Закона о заштити података о личности, према коме орган власти може доставити информације које садрже податке о личности уколико се ради о особи, појави или догађају од интереса за јавност. 

Министарство је поново истакло да кандидати за чланове комисија нису дали сагласност да се деле њихови подаци.

УНС је подсетио Повереника да је и сам у решењу којим је поништио прву одлуку Министарства навео да је несумњиво да УНС тражи информације у вези са радом чланова медијских комисија, а не у вези са њиховим приватним животом.

Да ови подаци јесу од интереса за јавност, како УНС наводи у жалби, потврђује чињеница да се Чланом 25 Нацрта закона о јавном информисању и медијима прописује да биографије свих пријављених кандидата за чланове комисија треба да буду објављене на сајту Министарства и на веб порталу Јединственoг информационoг система за спровођење и праћење суфинансирања пројеката у области јавног информисања.

Професионалне биографије кандидата за медијске комисије, које Министарство други пут одбија да достави због заштите података о личности ће свакако бити јавне уколико ова одредба уђе у Закон. Ако ће јавно објављивање података постати пракса, нејасно је зашто Министарство сада одбија да их достави.

УНС је у жалби истакао да је информацију тражио како би јавности био пружен потпуни увид у одлучивање о томе ко ће бити именован за члана комисије.

Професионалне биографије независних медијских стручњака, односно медијских радника, додао је УНС у жалби Поверенику, не могу бити заштићени подаци о личности. Да су одабрани за чланове комисија, истиче се у жалби УНС-а, те биографије би свакако биле објављене у решењима које потписује министар. На то су сигурно рачунали кандидати, образложио је УНС, самом пријавом на конкурсе Министарства.

Подсетимо, Министарство информисања и телекомуникација други пут је крајем септембра донело решење којим одбија да УНС-у достави професионалне биографије кандидата за чланове комисија за медијске конкурсе, и то двадесет дана након што је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поништио првобитно решење Министарства са истом одлуком.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси