Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Апелациони суд одредио кућни притвор Миловану Бркићу, његов адвокат то сматра правно неприхватљивим јер је пресуда којом је осуђен укинута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 09. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Апелациони суд одредио кућни притвор Миловану Бркићу, његов адвокат то сматра правно неприхватљивим јер је пресуда којом је осуђен укинута

Апелациони суд у Београду одлучио је да се уреднику „Таблоида“ Миловану Бркићу притвор замени мером забране напуштања стана у ком живи у Београду.

Бркић ће ради контроле, пише у Решењу Апелационог суда у који је УНС имао увид, бити под електронским надзором, при чему ће се „уређај за лоцирање-одашиљач ставити на зглоб руке или ноге окривљеног, односно на други начин причврстити од стране стручног лица“.

„Окривљеном се забрањује да без одобрења напусти стан, да користи телефон и интернет и да прима друга лица у стан“, пише у Решењу Апелационог суда које је донето 13. септембра.

Даље у Решењу пише под којим условима Бркић може да напусти стан, а то су хитне медицинске интервенције, односно у случају озбиљних опасности по живот, здравље или имовину у већем обиму. У том случају, наведено је даље, окривљени је дужан да без одлагања обавести повереника из органа управе надлежног за извршење кривичних санкција где се налази.

Бркић је упозорен да ако прекрши изречену забрану може поново доспети у притвор.

Ова одлука о забрани напуштања стана може да траје „док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања окривљеног на издржавање кривичне санкције која се састоји у лишењу слободе“.

Суд је дужан, каже се даље, да свака три месеца испита да ли је наставак одређивања мере кућног притвора оправдан.

Апелациони суд у свом образложењу оценио је да су испуњени услови да се притвор замени блажом мером, а веће које је донело одлуку чине председница Мирјана Поповић, Снежана Јовановић и Марко Јоцић.

Посредно сазнање- укинута пресуда

Адвокат Стеван Дамњановић каже за сајт УНС-а да је из Решења о одређивању мере кућног притвора одбрана сазнала да је укинута пресуда Вишег суда којом је Бркић осуђен на 14 месеци затвора због позивања на насилну промену уставног уређења.

 

„Ми нисмо ни добили одлуку Апелационог суда о укидању пресуде Вишег суда у Београду, али из образложења овог решења где се мера притвора замењује мером забране напуштања стана видимо у једном делу да је укинута пресуда. У суштини одлука Апелационог суда је скандалозна, да у ситуацији када укидаш једну незаконито донету пресуду и враћаш на првостепени поступак остављаш човека у стану, без могућности да користи интернет, телефон и да му долазе друга лица“, каже Дамњановић.

Пресуда од 14 месеци је укинута, све се враћа на првостепени поступак, каже Дамњановић, тако да је правни нонсенс одређивати меру кућног притвора и ношење наногице.

Пресудом Вишег суда у Београду од 11. јула ове године Бркић је осуђен на казну затвора у трајању од 14 месеци због кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења.

У притвору је од 8. маја ове године. Време проведено у притвору урачунава се у издржавање затворске казне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси