Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Увреде Марку Влаховићу на Твитеру – зашто је постало уобичајено да навијачи вређају спортске новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 09. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Увреде Марку Влаховићу на Твитеру – зашто је постало уобичајено да навијачи вређају спортске новинаре

Са различитих налога на Твитеру претходних дана су уз фотографије новинара “Спорт клуба” Марка Влаховића, објављене и бројне увреде на његов рачун. Ово није први пут да навијачи неког спортског клуба таргетирају и вређају новинаре. Овакве објаве се углавном игноришу, са образложењем да долазе у „жару навијања“.

Кривично дело Увреда се, како објашњава адвокаткиња Удружења новинара Србије (УНС) Гордана Константиновић, гони по приватној тужби и особа која је осуђена за увреду улази у казнену евиденцију. Улогу јавног тужиоца преузима оштећени, односно његов адвокат.

„У парници би за накнаду штете добио већу суму новца, што овде није случај. Ипак, није ствар у новцу него да се свему томе стане на крај“, додала је Константиновић.

Зато је спортски новинар Дарко Николић подсетио на чувену изреку патријарха Павла да је морал изнад сваког закона.

„Верујем да је новинарима лакше да прећуте увреде на интернету него да посежу за судским процесима. Слика би, наравно, била другачија да на сваку увреду реагује фирма за коју новинар ради и њен правни тим, а да на насловним странама буду именовани они који мисле да им је, заиста, све дозвољено“, додаје он.

Николић истиче да би новинарска удружења требало да буду посебно ажурна у оваквим случајевима.

„Удружења морају поручити да није све дозвољено. Достојевски је ту само да нас изнова и изнова подсећа у шта може овај свет да се претвори, ако престане да верује у добро. А оно постоји, ма колико лоших речи прелазило преко усана или било куцано у виду интернет коментара“, истиче Николић.

Он додаје да увреде није добијао често, али да познаје новинаре које су свакодневно вређали навијачи.

Са друге стране новинар РТС-а Душан Албијанић каже да баш због тога што нема профил на друштвеним мрежама, увреде које можда стижу на његов рачун, ни на који начин не утичу на његов рад.

„Свака увреда упућена некоме је непримерена, посебно новинару који би требало да обавља свој посао независно од притисака. На сваког претње и увреде утичу другачије и индивидуално је како ће реаговати на њих. Претње и увреде спортским новинарима су неприхватљиве, чак и ако обављањем свог посла изиритирају некога или саопште нешто што се некоме не свиђа“, рекао је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси