Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Повереник пробио рок за одлучивање о жалби, УНС без одговора да ли су биографије кандидата за медијске комисије поверљиви подаци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 08. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Повереник пробио рок за одлучивање о жалби, УНС без одговора да ли су биографије кандидата за медијске комисије поверљиви подаци

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности ни после 60 дана није одлучио о жалби Удружења новинара Србије (УНС) које му се обратило због тога што је Министарство информисања и телекомуникација одбило да УНС-у достави професионалне биографије свих особа које су се пријавиле или су предложене за чланове комисија за оцењивање медијских пројеката на конкурсима које је Министарство расписало ове године.

УНС-у су јуче из службе Повереника рекли да касне са одлуком јер им је у кратком року стигао велики број жалби. Због тога је УНС Поверенику послао молбу за хитно доношење одлуке о жалби.

Иначе, Повереник је, према Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, имао рок да о жалби одлучи 60 дана од тренутка када је пристигла. Из службе Повереника су УНС-у потврдили да су жалбу добили 20. јуна, што значи да је рок за одлучивање био 19. август.

Подсетимо, УНС је у захтеву за приступ информацијама од јавног значаја Министарству информисања и телекомуникација тражио професионалне биографије свих особа које су предложене или су се пријавиле да ове године буду чланови комисија које одлучују о расподели буџетског новца за медијске пројекте.

Министарство је овај захтев УНС-а одбило, а образложење је било да информацију не могу доставити јер се ради о подацима о личности.

У решењу Министарства се наводи да је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја прописано да се особи која пошаље захтев могу доставити информације које садрже податке о личности уколико је лице на то пристало.

Важно је, како је Министарство у решењу навело, да се право јавности да зна и право на заштиту података о личности остваре заједно, у мери прописаној Законом.

У жалби Поверенику УНС је образложио да је Министарство превидело став 2 члана 14 Закона, према коме орган власти може доставити информације које садрже податке о личности уколико се ради о особи, појави или догађају од интереса за јавност.

У Члану 20. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања пише да се за члана комисије именује „лице које је независни стручњак за медије или медијски радник“.

УНС је у жалби истакао да професионалне биографије независних медијских стручњака, односно медијских радника, не могу бити заштићени подаци о личности. Доказ је, навео је УНС, чињеница да су биографије одабраних чланова објављене у решењима која је потписао министар. На то су сигурно рачунали кандидати, образложио је УНС,  самом пријавом на конкурсе Министарства.

Став је УНС-а, како се наводи у жалби, да стручна и заинтересована јавност имају интерес да знају ко чини комисије које одлучују о додели новца за медијске пројекте, али и коме није пружена шанса да постане члан комисије.

Овом информацијом би, додао је УНС, јавности био пружен потпуни увид у поступак избора комисија за пројектно суфинансирање медија.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.08.

2023.

Раде [нерегистровани] у 12:08

како се повереник опредељује

"Đe će kruška no pod krušku."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси