Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Забрињава пораст дезинформација узрокованих вештачком интелигенцијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 08. 2023.

Аутор: УНС/ЕФЈ Извор: УНС/ЕФЈ

ЕФЈ: Забрињава пораст дезинформација узрокованих вештачком интелигенцијом

Европска федерација новинара (ЕФЈ) данас је упозорила да се вештачка интелигенција све чешће користи како би се производили обмањујући визуелни и текстуални садржаји, са циљем ширења дезинформација које би утицале на јавно мњење. Зато је, наводи ЕФЈ, више него икад потребно да публика развија медијску писменост, како би различитим техникама и алатима препознала дезинформације и разумела функционисање медија.

„Вештачка интелигенција чини моћне алате свима доступним, укључујући и злонамерне актере. Зато  је важно да се медијска писменост посматра као скуп алата и техника које омогућавају корисницима да препознају дезинформације и протумаче медијски садржај“, наводе из ЕФЈ-а.

Из ЕФЈ-а истичу да пораст дезинформација посебно забрињава у време општег неповерења у вести. Са друге стране, ЕФЈ подсећа да је извештај Уједињених нација показао да је став младих људи према вештачкој интелигенцији углавном позитиван, али да многи од њих не разумеју како вештачка интелигенција функционише.

Повећању популарности вештачке интелигенције допринела је и доступност алата ChatGTP, након чега су, како додају из ове Федерације, почеле кампање чији је циљ утицај на јавност.

„Да ли ће вештачка интелигенција имати позитиван или негативан утицај на новинарство и друштво, како наводи Немачка асоцијација новинара (ДЈВ), зависи од тога колико брзо и одлучно креатори политике реагују на нове могућности“, пише ЕФЈ.

Зато је, наводе из ЕФЈ-а, важно развијати образовање, како би дигитална и медијска писменост младих била на вишем нивоу. Како истичу, од суштинског је значаја да доносиоци одлука подржавају финансирање истраживања и иновације у вези са вештачком интелигенцијом која би позитивно утицала на новинарство.

У предстојећем периоду би, како истичу из ЕФЈ-а, Европска заједница за вештачку интелигенцију, податке и роботику требало да разговара са синдикатима и удружењима новинара о дизајну и развоју алата вештачке интелигенције који би медијским радницима олакшали посао.

„Неопходна је сарадња различитих институција, програмера, влада и издавача и уредника медија. Одговорност редакција је да обезбеде да се алати вештачке интелигенције користе у складу са новинарским стандардима, што подразумева обележавање садржаја који је генерисан помоћу вештачке интелигенције“, додају из ЕФЈ-а.

То би, како истичу, омогућило корисницима да уз помоћ критичких вештина направе разлику између новинарског садржаја и дезинформација.

Из ЕФЈ-а наводе да су многе организације за саморегулацију, као што је Француски савет за медије (ЦДЈМ), већ објавиле етичке смернице о коришћењу вештачке интелигенције у редакцијама.

У извештају организације OpenAI, подсећа ЕФЈ, наводи се да корисници могу да производе и дистрибуирају дезинформације и шире пропаганду уз помоћ лако доступних алата генеративне вештачке интелигенције који имају за циљ да утичу на мишљења и понашања циљне публике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси