Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Две године без одговора да ли је новинар Здравко Драгаш нестао или преминуо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 08. 2023.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

Две године без одговора да ли је новинар Здравко Драгаш нестао или преминуо

Околности нестанка новинара Здравка Драгаша већ две године су неразјашњене, а месец дана након што су пријатељи и родбина изгубили контакт са њим, у стану у Сопоту у коме је Драгаш живео, пронађени су посмртни остаци за које се претпоставља да су његови. Ово тело је сахрањено као НН лице јер Више јавно тужилаштво још није утврдило да ли се заиста ради о Драгашу.

Прошле године је пронађена особа сахрањена као НН лице на гробљу Збег на Зрењанинском путу. Још увек је, како додаје Драгашев пријатељ и адвокат у пензији Бранислав Матијашевић, могуће утврдити да ли су пронађени посмртни остаци заиста Драгашеви, али је потребно да се узме ДНК узорак од покојне мајке која је сахрањена на гробљу Орловача.

Његова сестра од тетке Биљана Леонтијевић каже за сајт УНС-а да су пре око годину и по дана у полицијској станици у Сопоту узели њен ДНК узорак, како би се утврдило да ли су она и преминула особа у сродству, односно, да ли су пронађени посмртни остаци Драгашеви. Најпре је, како додаје, било предвиђено да ДНК узорак узму од њене мајке, као од јединог ближег живог сродника, али је она у међувремену преминула.

„Инспектор из полицијске станице у Сопоту ме је обавестио о свему што се десило. Отишла сам код тужиоца који је рекао да је једина могућност рађење ДНК анализе. Понудила сам да узорак буде узет од моје мајке, јер је му је била ближи род него ја. Из полицијске станице су ме звали четири месеца касније, када је моја мајка преминула. Тада је узорак узет од мене, а о резултатима анализе ме нису ни обавестили “, рекла је Леонтијевић.

О исходу ДНК анализе је, како каже, сазнала од Драгашевог пријатеља Бранислава Матијашевића.

Резултати су, како је рекао Матијашевић за сајт УНС-а, показали да постоји вероватноћa 1:8  да су у питању Драгашеви остаци, али да је то недовољно да би се са сигурношћу рекло да је пронађено тело Драгашево.

Матијашевић каже да је након ових резултата Вишем јавном тужилаштву неколико пута слао захтев да изда налог за ДНК анализу којом би преко узорка са посмртних остатака Драгашевих родитеља било утврђено да ли су заиста пронађени његови посмртни остаци.

„Више пута сам питао ВЈТ шта се дешава, на шта би ми они увек поручили да ћу добити одговор. У Тужилаштву је његова сестра од тетке сазнала да ми не могу одговорити јер нисам у кругу људи који имају право да учествују у кривичном поступку“, додао је Матијашевић за сајт УНС-а.

Није касно да се утврди да ли је пронађено Драгашево тело

„Још увек је могуће утврдити да ли се ради о Здравку. Циљ ми је да се мом пријатељу организује сахрана и да његови посмртни остаци буду сахрањени у породичну гробницу на Орловачи“, истакао је Матијашевић.

О пронађеним посмртним остацима у Драгашевом стану сазнао је од полиције.

„Здравко и ја смо се последњи пут чули октобра 2021. године. Тада је рекао да ће ме назвати и да очекује неке хитне позиве. Због тога га нисам звао месец дана. Када сам видео да нешто није у реду, пронашао сам број телефона његове прве комшинице и замолио је да провери где је. Она је рекла да га два месеца није видела и да му је поштанско сандуче препуно“, прича Матијашевић за УНС.

Комшије су, како каже, позвале полицију, која је пронашла тело у његовом стану новембра 2021. године. О томе је касније, каже Матијашевић, и он обавештен. На његову иницијативу је, како каже, у Институту за судску медицину рађена обдукција.

„Они су отприлике после четири месеца саопштили резултате обдукције. Наводно се чекало на резултате токсиколошких анализа, како би се утврдило да ли је у његовом телу било неких отрова. Дошли су до закључка да уопште не могу да утврде да ли је тело Здравково, али да смрт преминулог лица није узрокована тровањем“, додао је Матијашевић.

Из тужилаштва ни он ни Леонтијевићева нису добили никакве нове информације.

Ко је Здравко Драгаш?

Новинар и члан Удружења новинара Србије (УНС) Здравко Драгаш рођен је 1950. године у Медаку у Хрватској, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је политикологију на Факултету политичких наука у Београду.

Новинарску каријеру започео је 1992. године у листу „Привредни преглед“, за који је написао више од 1000 текстова из свих области привреде. Био је уредник рубрике Економија у дневном листу „Данас“, за који је писао о међународним финансијама и кретањима на берзама.

„Волео је да се нашали да није довољно стручан да би његово мишљење било битно, али да има среће да се бави темама које изучава мали број људи“, рекао је Матијашевић.

Ни радијско новинарство му није било страно, јер је више година био новинар и на Радију Југославија.

Живео је сам након што му је мајка преминула 2018. године. Нестао је крајем 2021. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси