Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС-ова база напада на новинаре: Још једно ризично полугодиште
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 07. 2023.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

УНС-ова база напада на новинаре: Још једно ризично полугодиште

УНС је у првој половини ове године забележио 67 случајева угрожавања новинара, што је један случај више него у истом периоду лане. Овај негативан тренд посебно забрињава ако се зна да је УНС прошле године евидентирао готово двоструко више претњи, притисака и напада него претпрошле.

У УНС-овој бази су од свих облика угрожавања новинарских слобода најучесталији притисци, којих је 20, а прате их претње, којих је у овом периоду било 18. Евидентирано је и 11 физичких напада, 13 случајева онемогућавања рада, три застрашивања, један напад на имовину и једно угрожавање приватности.

Забрињава и податак да је забележено пет физичких напада, три притиска, два застрашивања и један случај онемогућавања рада више него лане.  Ипак, за првих шест месеци УНС је евидентирао и осам претњи мање него прошле године.

Иако их је мање, претње интензивније

Иако је УНС у првој половини ове године евидентирао осам претњи мање него прошле године, забрињава чињеница да су појединим новинарима више пута стизале претње од исте особе или групе људи.  Тако су главној и одговорној уредници Инсајдера Бранкици Станковић навијачи Партизана две утакмице заредом скандирали претеће и увредљиве поруке, као пре 14 година када јој је додељена полицијска заштита.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије (МУП) обавестило је представнике Сталне радне групе за безбедност новинара да је започело процедуру процене личне угрожености Бранкице Станковић.

Двапут је и Симо Спасић претио новинару телевизије Нова С Ивану Ивановићу и његовој породици, а након поновљених претњи Спасићу је одређен притвор од 48 сати. Најпре је Ивановић након емитовања емисије „Четири и по мушкарца“ добио од Сима Спасића претећу поруку у којој се помињу женски чланови његове породице. Тада је за УНС рекао да је тужилаштво покренуло поступак по службеној дужности. Спасић се бранио са слободе, али је, након што је поново упутио претње Ивановићу, ухапшен.

Ове године било је и претњи, због чијих је озбиљности новинар морао да се склони из земље. Наиме, након претећих порука на друштвеним мрежама новинар, писац и аутор подкаста „Добар, лош, зао“ Марко Видојковић, напустио је земљу. То је учинио уз помоћ светског удружења писаца ПЕН интрнешнел, које је омогућило да он и његова породица буду пресељени на безбедну локацију.

Новинари и медијски радници су претње добијали и за време суђења. Дејан Николић Кантар је у мају председници суда у Врању и поступајућем судији упутио захтев у коме је навео: „Страдаће неко невин као што сам и ја невин у судским процесима па захтевам да се искључи целокупна јавност и чланови моје породице…”.

Због овог захтева, Веран Матић је тражио да се обезбеди појачана заштита свим запосленима и члановима Сталне радне групе за безбедност новинара који прате суђење.

Један случај дочекао је и позитиван епилог. Новинарки портала 021 Горици Николин је деветнаестогодишак послао низ увреда и претњи уз линк ка њеном тексту о нерегулисаном коришћењу атељеа у Новом Саду који је објављен на порталу 021.

МУП је испитао околности везане за пријаву претњи новинарки Горици Николин и о свему доставио извештај надлежном тужилаштву. Полицији се тог дана сам пријавио деветнаестогодишњи младић, који је потврдио да је он оставио коментар.  Додао је да се Горици Николин извинио због недоличног понашања, а то је потврдила и сама новинарка.

УНС без одговора међународних организација на апел за помоћ у случају забране уласка на КиМ Светлани Вукмировић

У неким случајевима је гушење слободе медија достигло потпуно нови ниво, а то најбоље показује пример Светлане Вукмировић.

Удружење новинара Србије (УНС) је пре недељу дана Међународној федерацији новинара и још седам новинарских и медијских организација и мрежа упутило писмо у коме је затражило помоћ јер је новинарки РТС-а и ауторки емисије „Право на сутра“ Светлани Вукмировић онемогућено да на Косову и Метохији обавља свој посао.

Новинарка РТС-а и ауторка емисије „Право на сутра“ Светлана Вукмировић жалила се Министарству унутрашњих послова Косова јер јој више од поле године није дозвољен улазак на Косово и Метохију. Међутим, жалба је одбијена.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић је претходно писмо упутио и председници Европске федерације новинара (ЕФЈ), али ни њен одговор до данас УНС није добио.

И сам Ракочевић је ове године заједно са уредником књижевних програма Дома културе Грачаница Жарком Миленковићем трпео репресију косовске полиције. Ракочевића и Миленковића је на кружном току у Преоцу зауставила група полицајаца, која их је ударала ногама, вређала и агресивно се понашала према њима.

Иначе, у јеку подгрејаних тензија, у мају и јуну је више пута угрожена безбедност новинарима на КиМ, посебно у току протеста грађана. За време живог укључења поводом сукоба КФОР-а и грађана Звечана новинару Танјуга Димитрију Мирковићу је шок бомба експлодирала крај ноге.

Само дан након што је Мирковић повређен, уследили су нови инциденти. Маскирани нападачи су новинаре редакција на албанском језику гађали јајима и тако им онемогућили снимање скупа испред општинске зграде. Каменицама су поломљена ветробранска стакла аутомобила телевизије Панорама и возила канала А2, а, како су српским колегама јавили новинари албанских редакција, у метежу је поломљен објектив камере сниматељу ТеВе1.

У јуну су новинарима редакција на српском језику док су снимали препирку групе грађана Звечана и представника српских опозиционих странака, поједини учесници протеста претили, вређали их и захтевали од њих да искључе камере и мобилне телефоне.

На почетку каријере младе новинаре дочекали притисци

Са репресијом су се суочавали и новинари који су тек започели своју каријеру.  На новинара дневног листа „Данас“ Војина Радовановића физички је насрнуо непознати мушкарац. Он се Радовановићу унео у лице, ухватио га за раме и гурнуо га, рекавши му да „ради у плаћеничком Данасу“. УНС је тражио да полиција пронађе особу која му је угрозила сигурност.

Само два месеца раније, његова млада колегица из „Данаса“ Нина Чолић је након објављивања прилога о заплени аутомобила Уроша Панића на редакцијском Тик Ток налогу добила поруке у којима јој је прећено смрћу.

“Играш се са животом”, “Нећеш ти дуго”, “Да си мање причала”, “Метак”, “Нећеш ти дуго причат”, “Бриши док вас не поједе мрак”, „Очекуј снајпер“, само су неке од порука које je Нина Чолић добила.

„Данас“ је претње пријавио Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Ни првомајски празници нису прошли без напада на новинаре и медијске раднике. Најпре је на екипу РТС-а која је снимала анкету насрнуо непознати човек. Најпре је замахивао пивском флашом ка новинарима и сниматељима, да би касније екипи РТС-а поломио и камеру. Истог дана, непозната особа је камермана телевизије Прва покушала да убоде виљушком док је снимао прилог за вести. За обе особе је након инцидента одређено задржавање од 48 сати.

Позив на насилну промену уставног уређења – кривично дело за које су новинари сумњичени и осуђени

Уредник портала „Србин.инфо“ Дејан Златановић извештавао је у фебруару са протеста испред Председништва Србије и био један од говорника на том скупу. Ухапшен је док је ишао ка станици полиције у Мајке Јевросиме јер је сазнао да је ухапшен сниматељ овог портала Милош Коцољевац. 

Коцољевац је пуштен после неколико сати, док је Златановићу одређено задаржавање од 30 дана. Против Златановића је поднета и кривична пријава у којој је наведено да се терети за кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења.

Новинар Бошко Савковић је са Вишим јавним тужилаштвом закључио споразум о признању кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења, у складу с којим је окривљеном изречена условна осуда, а он је пуштен на слободу.

Окривљени је у складу са овим споразумом признао да је на протесту "Србија против насиља“ 3. јуна у Београду позивао грађане да се силом свргне с власти представник највиших државних органа – председник Републике Србије Александар Вучић, тако што је носио транспарент на којем је била обешена лутка са ликом председника Републике.

Новинар Милован Бркић је осуђен у Вишем суду у Београду на 14 месеци затвора такође због кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења.

Тужилаштво је теретило Бркића да је 8. маја 2023. око 18 часова на Тргу Николе Пашића у Београду током протеста „Србија против насиља“ позвао да се насилно промени државно уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници.

Више јавно тужилаштво (ВЈТ) је у оптужном акту предложило суду да окривљеног осуди на казну затвора од две године.

Новинари су се у првој половини године у великој мери суочавали са онемогућавањем рада, претњама, притисцима и нападима. Због тога је Удружење новинара Србије (УНС) позвало колегинице и колеге да пријаве УНС-у сваки вид притисака, претњи, напада и онемогућавања рада како би овакви случајеви могли да буду благовремено пријављени надлежним институцијама и како би им била пружена неопходна правна и друга помоћ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси