Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Министарство информисања и телекомуникација прекорачило рок за објављивање резултата медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 07. 2023.

Аутор: К.К.Н. Извор: УНС

Министарство информисања и телекомуникација прекорачило рок за објављивање резултата медијских конкурса

Министарство информисања и телекомуникација ни три дана по истеку рока није објавило резултате девет конкурса за суфинаснирање медијских пројеката из области јавног информисања.

Рок за доношење Одлуке о расподели средстава, по Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, је 90 дана од дана закључења конкурса, односно 11. јул 2023. године.

Министарство је конкурсе расписало 13. марта 2023. године, а рок за подношење пријава био је 12. април 2023. године.

На питање УНС-а када ће објавити резултате, с обзиром на то да је рок истекао, из Министарства нисмо добили одговор.

Иначе, медијски конкурси расписују се за пројекте, односно извештавање и активности у текућој години. С обзиром на то да још увек нису објављена ни решења о расподели средстава, а да након тога следе и ревидирања буџета и потписивање уговора, не може се очекивати да медији који добију новац на конкурсу са реализацијом пројеката почну пре августа или септембра. Тако се улази у четврти квартал године и обесмишљава идеја пројектног суфинансирања медија.

УНС се при писању, како медијских закона и Правилника из области пројектног суфинансирања, тако и Медијске стратегије, залагао да се пропише обавеза расписивања медијских конкурса почетком године, како би медији на време добили новац и имали читаву годину за споровођење пројеката.

Подсетимо, Министарство информисања и телекомуникација расписало је ове године девет конкурса за суфинансирање медијских пројеката за које је издвојено 310 милиона динара, што је исти износ као и прошле године.

За разлику од 2022, ове године није расписан конкурс за медијски садржај у области културе, па су тим новцем увећана средства за осталих девет конкурса.

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за радио, телевизију, интернет, штампане медије и сервисе новинских агенција, за електронске медије чији издавачи имају седиште на територији АП Косово и Метохија, за садржај намењен особама са инвалидитетом, као и за пројекте за унапређивање професионалних и етичких стандарда.

Традиционално, расписан је и конкурс за производњу медијских садржаја на језицима националних мањина, као и конкурс суфинансирање производње медијских садржаја намењених припадницима српског народа у земљама региона.

Највеће повећање средстава у односу на прошлу годину је у Конкурсу за суфинансирање пројеката организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима и унапређењу професионалих и етичких стандарда. Ове године за овај конкурс издвојено је 30 милиона, 12 милиона динара више него прошле године.

За штампане медије и сервисе новинских агенција издвојено је 42 милиона динара, седам милиона више него у 2022. години, а за телевизије 75 милиона, пет милиона више него лане. Буџет конкурса за интернет медије већи је за четири милиона у односу на прошлу годину и износи 34 милиона динара, колико је опредељено за радио, односно, два милиона више него прошле године.

За суфинансирање пројеката медијских садржаја намењених особама са инвалидитетом издвојено је 15 милиона динара, за медијске садржаје на језицима националних мањина 41 милион, за пројекте намењене припадницима српског народа у земљама региона 29 милиона, а за медије који имају седиште на територији Косова и Метохије 10 милиона динара. Буџети ова четири конкурса су исти као и прошле године.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

14.07.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 15:22

Razlog

Verovatno "tumbaju" rezultate.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси