Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Информер, Вечерње новости, Ало, Kурир, Блиц, Старчевачке новине и портали Глас јавности, Блиц, Информер, Ало, Нова прекршили Kодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 07. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Информер, Вечерње новости, Ало, Kурир, Блиц, Старчевачке новине и портали Глас јавности, Блиц, Информер, Ало, Нова прекршили Kодекс

Kомисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да су Kодекс новинара Србије прекршили Информер, Вечерње новости, Ало, Kурир, Блиц, Старчевачке новине, као и портали Глас јавности.рс, Блиц.рс, Информер.рс, Ало.рс Нова.рс, док портал Решетка није прекршио Kодекс.

Жалба, чији је подносилац Лепосава Тодоровић, односи се на две емисије објављене на порталу Глас јавности.рс у којима је говорила њена мајка и како стоји у представци у њима су изнете бројне неистине пре свега о њеном покојном оцу, односно бившем супругу. Реч је о тешким оптужбама за силовање и убиство. У жалби се наводи да је неприхватљиво да „Глас јавности“овакав садржај јавно пласира, без провере оптужби.

Представница УНС-а у Kомисији за жалбе Јелена Петковић истакла је да новинари треба да верују жртвама и да разговарају са жртвама насиља, али не на начин како је урадио Глас јавности.

Једногласно је усвојен предлог да је у овом случају Kодекс прекршен у више тачака. 

Kомисија усвојила четири жалбе Јукома за извештавање о масовним убиствима

Организација Јуком упутила је Kомисији више жалби у којима наводи да су бројни медији прекршили Kодекс новинара Србије у вези са извештавањем о масовним убиствима у школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу.

Жалбе је Јуком поднео на текстове дневног листа Информер. Ова организација сматра да је Информер прекршио више тачака Kодекса као што су право на достојанство деце и жртава злочина, забрана објављивања узнемирујућег садржаја, као и да је прекршена смерница Kодекса која не дозвољава откривање идентитета малолетних жртава и починилаца.

Представница НУНС-а у Kомисији за жалбе Тамара Скроза је рекла да је начин извештавања о овим трагедијама антологија бруке и срамоте наше медијске заједнице.

Информер није одговорио на ову жалбу, а Kомисија је једногласно одлучила да је прекршено више тачака Kодекса новинара Србије.

Јуком је упутио жалбе и на текстове о овим трагедијама које су објављене у Вечерњим новостима, листовима Ало и Kурир, као и на порталу Блиц.рс.

Из Вечерњих новости и портала Блиц.рс нису одговорили на жалбу. У одговору на жалбу, главни уредник новина Ало, наводи да чврсто верује да је неопходно било да се читаоцима представи ко су настрадали „у злочиначком походу поремећеног ума“. Kако тврди, извештавање Ало ни у једном тренутку није било сензационалистичко.

Адвокат листа Kурир одговарајући на жалбу наводи да је лист извештавао апсолутно у складу са Kодексом и уз дужну пажњу када је реч о провери информација и заштити приватности, праву актера и жртава трагичног догађаја, као и задовољењу општег интереса да јавност буде правилно информисана.

Представница Асоцијације медија у Kомисији за жалбе Јелка Јовановић рекла је да је тачно да су у оваквој ситуацији и најпажљивији медији могли лако да погреше, али да се зна када је случајна грешка, а када је у питању намера. Сматра да је овде очигледна намера да се кроз ужасну тему подигне тираж поменутих медија.

Једногласно је усвојен предлог да су сва четири медија прекршила Kодекс новинара Србије и то у више тачака.

Kомора социјалне заштите поднела је жалбу против шест медија поводом текстова о случају девојчице коју је отац држао закључану у купатилу и по свему судећи годинама злостављао и занемаривао.

У овом случају три медија су направила споразум у поступку медијације и пристала да измене текстове тако да буду прихватљиви. Три медија против којих жалбе нису решене медијациом нису дала одговоре ни на жалбу.

Жалба се односи на по три текста у Блицу и Информеру и два текста на порталу Ало.рс. По мишљењу подносиоца жалбе прекршене су тачке четири и пет, поглавља 4. и одредбе које се односе на поштовање приватности. То су тачке 7.1. и 7.4. и тачка 4. поглавља о новинарској пажњи која се односи на забрану дискриминације јер су у већини текстова присутни елементи стереотипизације и предрасуда.

Представница УНС-а у Kомисији за жалбе Оливера Милошевић је истакла да су ови медији поступили супротно Kодексу и додала да је снимање кроз кључаоницу стана чист воајеризам, а не новинарство.

Једногласно је усвојен предлог да су листови Информер и Блиц портал Ало.рс прекршили Kодекс.

Представник Асоцијације медија у Kомисији за жалбе Златко Чобовић жалио се на текст објављен на порталу Информер.рс под насловом „Прети убиствима и силовањем деце, хејтери постају све екстремнији. Боривоје Бојовић: Вучић ће проћи као Чаушеску“.

Жалилац је навео да су прекршене бројне одредбе Kодекса. Наводи се да су ставови који су изнети у неколико објава појединаца на друштвеним мрежама генерализовани. Такође, у жалби се, између осталог наводи да су у тексту масовни грађански протести представљени као рушилачки.

Чланови Kомисије су једногласно констатовали да су прекршене бројне одредбе Kодекса новинара Србије.

Анита Ђукић поднела је жалбу Kомисији на текст „Заштита и сигурност наше деце“, који је објављен у Старчевачким новинама. Тужитељка тврди да је објављена њена фотографија на којој је, како каже, намерно приказана у тренутку када прави гримасу на лицу.

Kако се даље наводи, у тексту је манипулативно представљена као мрзитељ деце, а заштитници животиња су приказани као људи са дијагнозом, фрустрацијом, као и да су корумпирани. 

У одговору на жалбу, аутор текста је навео да је фотографија преузета из видео записа који је јаван и да је у опису фотографије питање које се односи на контекст текста, а то је однос друштва према деци и агресивним напуштеним псима и заштита деце од њих. Kако наводи, њему је од чланова интернет заједнице на инстаграму, фејсбуку и профилу „Kућица за спас“ стигао велики број претњи пребијањем и смрћу само зато, како наводи, што је у тексту одлучио да се бави тамном страном заштите напуштених паса.

Три члана Kомисије су се изјаснила да у овом случају нема кршења Kодекса, док седам, односно већина чланова Kомисије сматра да је дошло до повреде тачке шест поглавља 4. који се односи на културу јавне речи, чиме је утврђено да је прекршен Kодекс новинара Србије. 

Адвокат доктора Ивана Јеремића поднео је жалбу која се односи на три текста објављена на порталу Нова.рс.

Прва жалба односила се на три текста а друга, коју је поднео сам Јеремић на коментар испод текста.

У жалби се наводи да су спорни текстови објављени без провере истинитости навода, што је у супротности са основним начелима струке и Kодексом. У жалби се посебно истиче да портал Нова.рс ни у једном тренутку није контактирао доктора Јеремића да се изјасни о наводима из текстова у којима су изнете озбиљне оптужбе које нарушавају његов професионални углед.

Јелка Јовановић је подсетила да се 90 одсто случајева мобинга пријављује у јавном сектору, а врло ретко у приватном.

Примедба адвоката је да је деманти који је послат медију објављен као фотографија и да тај фајл није могао бити отворен.

Портал Нова.рс није одговорио на жалбе.

Једногласно је утврђено да су прекршене тачке два, четири и пет поглавља 1, тачка један и два поглавља 5, тачка један поглавља 7. смерница 2. Утврђено је и да деманти који је објављен на сајту не може да се отвори и прочита, а имајући у виду да мора бити објављен  на истом месту и на исти начин повређена је тачка шест поглавља 4. Kодекса новинара Србије.

Портал „Решетка“ није прекршио Kодекс новинара Србије

Адвокат докторке Драгане Чуљковић поднео је три жалбе против портала „Решетка“ који је објавио текстове под насловима „Лесковчанка три дана не може да намоли лекара да јој препише неопходне лекове. Данас су је из празне здравствене станице избацили“, и „Докторка на коју се жалила пацијенткиња прети новинару због написаног текста“.

Жалбе се односе на необјављивање, односно неодговарајуће објављивање одговора на те текстове.

У жалбама се наводи да је одговор који је достављен на поменута два текста објављен на неодговарајући начин тако што је коментарисан. Додаје се да су у одговору објављене неистине и да је скраћен. Адвокат је накнадно тражио да се одговор објави у интегралној верзији.

У одговору на жалбу, уредник портала „Решетка“ наводи да је портал објавио интегралну верзију демантија након што је 5. јуна стигао у редакцију такав захтев адвоката. Kао аутор претходна два текста наводи да је све што је у њима написано истина.

Kомисија је једногласно одлучила да ни у једној од три жалбе да Kодекс није прекршен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси