Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС се придружио иницијативи Европске федерације новинара о забрани шпијунирања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 06. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

УНС се придружио иницијативи Европске федерације новинара о забрани шпијунирања новинара

Савет Европске уније (СЕУ) прихватио је Европски акт о слободи медија (ЕМФА), закон којим се прописује и да је надзор над новинарима дозвољен у случајевима када се сумња да је угрожена национална безбедност појединих држава. Удружење новинара Србије (УНС) придружило се иницијативи Европске федерације новинара (ЕФЈ) и заједно са још 64 чланице ове организације упутило је СЕУ отворено писмо којим се изражава забринутост због овог изузетка.

Иако је циљ ЕМФА био да се заштите новинари и њихови извори од надзора и политичког уплитања, чланом четири Нацрта Европског акта о слободи медија, како се наводи у отвореном писму, не само да се прави изузетак од забране развијања шпијунског софтвера који би нанео штету новинарима, већ се и проширује листа кривичних дела због којих се дозвољава да се новинари надзиру.

На овај начин, Законом се елиминишу правне гаранције за заштиту новинара од примене шпијунског софтвера од стране државе.

Зато чланице ЕФЈ-а, међу којима је и УНС, траже да се уклони овај изузетак из закона, као и да се ограничи листа кривичних дела која дозвољавају репресивне мере према новинарима и изворима информација. Ове новинарске организације захтевају и јаке правне гаранције за заштиту и поштовање слободног и независног рада новинара.

Међутим, почетком месеца Француска је предложила да се одредбе овог закона које се односе на надзор не примењују у изузетним случајевима који се односе на националну безбедност.

„Такав изузетак учинио би да првобитно пружена заштита постане празна љуштура. Њиме се занемарује пракса Суда правде Европске уније (ЦЈЕУ), која јасно ставља до знања да заштита националне безбедности не може учинити правни оквир ЕУ неприменљивим и не ослобађа државе чланице од обавезe да се придржавају владавине права“, наводе из ЕФЈ-а, поводом усвајања овог закона.

ЕФЈ додаје да ове одредбе доприносе застрашивању узбуњивача и других релевантних извора информација и отварају врата злоупотребама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси