Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  СРГ: Новинарима и медијским радницима обезбедити сигурност на јавним окупљањима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 06. 2023.

Аутор: Стална радна група за безбедност новинара Извор: УНС

СРГ: Новинарима и медијским радницима обезбедити сигурност на јавним окупљањима

Стална радна група за безбедност новинара (СРГ), у којој представници новинарских и медијских удружења сарађују са представницима тужилаштва и полиције како би ниво безбедности новинара у Србији био унапређен, установљава праксу да се уочи јавних окупљања обраћа организаторима и учесницима ради истицања важности неометаног рада новинара, сниматеља и фоторепортера.

Апелујемо на организаторе и учеснике јавних окупљања да омогуће новинарима и медијским радницима несметан и сигуран рад.

СРГ указује да новинари и медијски радници који извештавају са јавних окупљања имају обавезу да, као и приликом обављања свих других новинарских задатака, поштују професионалне стандарде и Кодекс новинара Србије. 

Униформисани полицајци и они који о безбедности учесника скупа воде рачуна без видљивих ознака, у цивилној гардероби, задужени су да новинарима и медијским радницима омогуће безбедан рад, пруже потребне информације и сарађују како би кретање новинара и њихових екипа било несметано.

Новинари и медијски радници дужни су да поштују полицијска упутства која се издају уколико дође до ванредних догађаја.

СРГ указује да уколико новинар и медијски радник буде нападнут у вези са обављањем свог посла тужилаштво покреће хитан поступак с роком од 48 сати, како би се идентификовали и пред суд извели осумњичени.Новинари и медијски радници којима је приликом обављања посла претњама угрожена сигурност уживају исти степен заштите као највиши државни званичници - судије, тужиоци, полицијски службеници. Кривични законик предвиђа за ово дело казну затвора од шест месеци до пет година.

Уколико се догоди ситуација у којој је новинару или медијском раднику, док је испуњавао професионалне задатке, била угрожена безбедност потребно је да то пријави полицији и/или новинарским удружењима како би се поступило у складу са механизмом пријављивања и гоњења починилаца установљеним у оквиру СРГ.

Новинари и медијски професионалци који раде у складу са Кодексом новинара уживају заштиту порофесионалних удружења.

Стална радна група за безбедност новинара оформљена је пошто је 2016. године потписан Споразум о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара.

СРГ чине представници Врховног јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине, Асоцијације независних електронских медија, Асоцијације медија и Асоцијације онлајн медија. Такође, Мисија ОЕБС-а у Србији учествује у раду Групе у својству посматрача.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси