Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Полиција задржала новинара Маргетића седам сати на српској граници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 06. 2023.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Полиција задржала новинара Маргетића седам сати на српској граници

Хрватски новинар Домагој Маргетић задржан је ноћас на граничном прелазу Батровци, где је стигао пола сата пре поноћи, а задржан је јутрос до 7 часова. Он се налазио у аутобусу који је путовао за Загреб, а како је сазнао од граничне полиције Србије, био је „под граничном контролом која може трајати временски неограничено“.

Домагој Маргетић каже за УНС да га је привела погранична полиција која је била „фина, љубазна и видно их је било срам што су морали да ме задрже“.

„Ја их питам јесам ли приведен? Не. Јесам ли ухићен? Не. Јесам ли задржан? Не. Значи могу да идем. И кренем да идем. Не, не можете. Па шта онда јесам? Е ви сте под граничном контролом која може трајати  временски неограничено“, каже Домагој.

Додаје да су га одвели у контејнер на граници где су га полицајци за које мисли да нису погранична полиција, покушали саслушавати и прегледати пртљаг. Он је одбио да одговара на питања, а није дозволио ни да му се прегледа пртљаг без налога. Каже и да је контактирао нека дипломатска представништва, „што их је мало уплашило“.

„Ухапсили су ме без икаквог папира, држали без икаквог папира пред свим људима на граничном прелазу, који су ме гледали као криминалца. Оставили су ме да чекам у том контејнеру који изгледа као ћелија. Око пола пет долази помоћник шефа смене и каже морате оставити све, мобител, сат, каиш, патике, руксак. Сада ме водите у затвор, ако све то скидам, питам их. Не, на разговор. Морамо, знате, да се не би нешто снимало, каже Маргетић, додајући да му нису дали потврду о одузетим стварима, а телефон је морао да им преда укључен.

Одводе га потом на спрат у просторију за састанке у којој га дочекују два полицајца у цивилу. На његово инсистирање, један је показао значку БИА.

„Ја сам показао исказницу Међународне федерације новинара и рекао да је скандал да тајна служба хапси новинара на граници да би га преслушавала. Испитивали су ме о документацији Цвијан, о трговини нафтом са Хрватском, о неким СМС-овима, о Жељку Митровићу, Aлександру Вулину… Два сата је трајало разговор и обојица су снимала својим мобителом, каже Маргетић.

Потом су га пустили без икаквог документа да је био приведен.

Домагој Маргетић каже за УНС да претпоставља да је задржан због најаве да ће представити документе који му је оставио Владимир Цвијан, преминули високи функционер Српске напредне странке. Додаје да у току дана треба да путује за Загреб и не зна како ће то проћи и ако отпутује да ли ће моћи да се врати у Србију.

„Као новинар сам откривао ратне злочине против српских цивила и сурађивао са Саветом за борбу против корупције Владе Србије. Не постоји ниједан разлог да се третирам као непријатељ ове земље“, закључује Маргетић. 

Одељењу за медије и комуникацију Министарства унутрашњих послова послали смо питање због чега је хрватски новинар Домагој Маргетић задржан на граничном прелазу. Речено нам је да је захтев у процедури и да ће покушати да нам одговор пошаљу што пре. Међутим, ни после више сати одговор нисмо добили.    

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси