Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како досадашњи рад дневног листа „Информер“ може утицати на програм истоимене телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 05. 2023.

Аутор: A. Ничић Извор: УНС

Како досадашњи рад дневног листа „Информер“ може утицати на програм истоимене телевизије

Дозвола за телевизијско емитовање коју је Телевизији Информер доделило Регулаторно тело за електронске медије покренула је питање да ли РЕМ треба да одлучује на основу претходног поступања медија или да жмури на претходно кршење етичких норми да би свима дао нову шансу.

Интервју са серијским силоватељем којим се евоцирају детаљи злочина објављен је прошле године у штампаном, онлајн издању и Јутјуб каналу „Информера“.

Удружење новинара Србије (УНС) објављивање овог интервјуа оценило је као ретрауматизовање жртава и свих жена које су претрпеле неки облик насиља, а Савет за штампу је одлучио да су прекршена четири поглавља Кодекса новинара Србије уз констатацију да би се уз дубљу анализу могло утврдити кршење сваког поглавља.

Ово није једини пут да је Информер прекршио Кодекс. Како се наводи у извештају Савета за штампу, у периоду од 1. октобра 2022. до 31. јануара 2023. лист Информер је имао 512 прекршаја.

Инсајдер тим доо који издаје дневни лист Информер од 2012. године добио је јуче од РЕМ-а и дозволу за емитовање телевизијског програма. Намеће се питање – хоће ли се овакво кршење професионалних стандарда прелити и на телевизију која би требало ускоро да крене  са радом?

Чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић рекла је за сајт УНС-а да приликом издавања дозволе треба имати у виду предисторију кандидата и претходно поштовање етичких норми.

„Нормално је, етички и рационално да се цени поступање подносиоца захтева у погледу поштовања прописа, професионалних и етичких стандарда.  Код јавног конкурса се по закону и правилнику обавезно узима у обзир и предисторија кандидата у погледу пружања медијских услуга, а не и код дозвола на основу захтева. У случају Информера мимоићи критеријуме као што су поштовање прописа, професионалних и етичких стандарда је благоречено, неморално“, рекла је Поповић.

Са њом није сагласан заменик председника Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић који за сајт УНС-а каже да не треба мешати појмове штампаних и електронских медија, као и да нема разлога да се неко ко још није ни почео са емитовањем програма елиминише у старту.

„То ко је кршио Кодекс у писаним медијима, као што знате, није ствар РЕМ-а. Ми се бавимо регулацијом у електронским медијима“, додао је Вукашиновић.

На питање УНС-а шта би било да је интервју са серијским силоватељем који је уколњен са портала Инфоремера емитован и на телевизији уживо, Вукашиновић је рекао да би вероватно изрекли одговрајућу меру.

„То је једна хипотетичка могућност. Да је ишао интервју уживо, да се то стварно десило и да је ствар надлежности регулатора, ми бисмо свакако реаговали по пријави, односно, наша Служба за надзор и анализу програма би то идентификовала и ми бисмо вероватно изрекли одговарајућу меру. Међутим, ми говоримо о пружаоцу медијске услуге који не емитује програм“, додао је.

Да о додели дозволе за телевизијско емитовање не треба одлучивати на основу садржаја штампаних медија сматра и чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић.

„Немамо права да о додели дозволе за ТВ одлучујемо на основу садржаја и етике штампаних медија и њихових уредника. Мислим да тако треба и да остане. Ја сам прошле године релативно мирне савести гласала да Нова С добије дозволу за национално емитовање, а да сам узела у обзир таблоид који у Србији излази под истим називом вероватно не би добили мој глас“, рекла је Аранђеловић за сајт УНС-а. 

Да ли је Вучићевић предао програмски елаборат и ко је имао увид у програмске намере Телевизије Информер

Сви саговорници из Савета РЕМ-а потврдили су да је Инсајдер тим који издаје Информер предао програмски елаборат.

„Лаж је да Информер ТВ није предао елаборат. Нико без елабората не би могао да добије дозволу, па ни Информер. О овој дозволи одлучивали смо на основу истих правила и принципа као и у случају телевизија Курир, Блиц, Инсајдер…“, рекла је Вишња Аранђеловић.

Вукашиновић је додао да је програмски елаборат предат стручној служби, која је утврдила да су испунили формалне ускове.

Да је Инсајдер тим предао елаборат, потврдила је и чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић за коју су у медијима писали да је рекла да то није учињено.

„Новинари су ме погрешно разумели, елаборат сам добила само ја, јер сам га тражила а није га било у материјалу за допуну дневног реда, право питање је за остале чланове савета на основу чега су гласали а да нису елаборат добили нити прочитали“, истакла је Поповић.

УНС је Милорада Вукашиновића и питао како је изгледао програмски елаборат Телевизије Информер, на шта је он рекао да Савет РЕМ-а има поверење у процену стручне службе.

„Наша стручна служба у коју ми имамо поверење је погледала елаборат и није нашла никаквих посебних замерки“, истакао је Вукашиновић.

Оставка као предлог за неистомишљенике?

Јудита Поповић рекла је за Цензоловку да су на јучерашњој седници од ње неки чланови Савета РЕМ-а тражили да поднесе оставку пошто се успротивила додељивању дозволе ТВ Информер.

Вукашиновић је истакао да јој то није директно предложио већ да је направио паралелу са професором Филозофског факултета Слободаном Цвејићем који је после непуних 11 месеци проведених у Регулаторном телу за електронске медије решио да поднесе оставку.

„После њеног некоректног односа и понашања према осталим члановима РЕМ-а, Јудити сам се обратио и навео случај професора Цвејића који је такође својевремено био члан Савета РЕМ-а. Оног тренутка када је проценио да не може да кроз рад Савета РЕМ-а оствари одређене идеје, поступио је врло морално и поднео оставку“, додао је.

Истакао је да није покренута никаква формална процедура за искључивање Поповић из Савета РЕМ-а, али да би било морално да се одлучи. Посебно је скренуо пажњу на то што Јудита Поповић јавно износи детаље из њихових интерних разговора и радних састанака.

„Не разумем која је позиција да седите у Савету РЕМ-а и примате сасвим солидну апанажу и да се придружујете онима који бексрупулозно и безобзирно нападају чланове Савета РЕМ-а. Рекао сам да сматрам да би било морално да се одлучи. То није питање за мене већ за колегиницу. То што колегиница наше интерне разговоре, радне састанке и наше приче уз кафу износи у медије то је њен проблем и њено виђење професионализма“, рекао је.

Јудита Поповић ипак каже за сајт УНС-а да јој док није покренуто питање о издавању дозволе Информер телевизији нико директно није предложио да поднесе оставку.

Телевизија „Информер“ требало би да крене са радом ускоро. Гледаност телевизијe могла би да буде висока као тираж истоимених новина за који је њихов власник Драган Вучићевић више пута рекао да је највећи. Ако уз то и садржај буде сличан оном у штампаном и онлајн издању овог дневног листа, упитно је како ће се РЕМ односити према прекршајима.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

27.05.

2023.

Milan Djokic [нерегистровани] у 19:24

Podrška za Juditu

Puna podrška za Juditu Popović. Ne treba da da otkaz. Ako im se ona ne sviđa ne moraju da je gledaju i neka oni daju otkaz. Ona je tu da se bori protiv zla i stopostotna podrška od mene za nju. I treba da se bori što više može. Oni će nju da "savetuju" da da otkat. Tugo jesenja. Što kaže onaj u filmu "I tak'i da se bore protiv Nemaca? Protiv onak'e sile?
To treba da ode, a ne ona. I otići će. Ima ko se bori protiv njih i videćemo na kraju ko vozi auto a ko otvara kapiju. Ako su pošteni neka se ne boje, a ako nisu...
Biće jednog dana kao što je bilo 1951. godine kada su se Italija i Jugoslavija imali sukob oko Trsta. Presednik SAD-a poručio je da se smirimo i da će poslati 800.000 vojnika, a Josip Broz mobilisao 2.000.000 ljudi i kazao "dođite, čekamo vas".
Doći će te i vi iz S Rema na crtu, samo teško da ćete pobediti. I šta ćete posle?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси