Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 05. 2023.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: УНС

ЕФЈ: Европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа

“Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружује се Међународној федерацији новинара (ИФЈ) у позиву упућеном САД да одустане од оптужби против Џулијана Асанжа и дозволи му да се врати кући својој супрузи и деци”, наводи се у изјави коју је усвојила ЕФЈ на предлог Синдиката новинара Србије (СИНОС).

У резолуцији се позивају европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа.

Образлажући изјаву, представник СИНОС-а Дејан Глигоријевић на Годишњој скупштини ЕФЈ у Хагу затражио је слободу за оснивача Викиликса и позвао све синдикате и удружења да га у знак солидарности прогласе за почасног члана.

“Требало би да нас буде више на тој листи. СИНОС, УНС и НУНС су прошле године протестовали испред амбасаде Велике Британије у Београду, на дан када је Стела Асанж организовала ланац људи испред Британског парламента. Бићемо активни када год је потребно! Слобода медија, слобода говора и слобода за Асанжа”, поручио је Глигоријевић.

 

На овогодишњој скупшрини ЕФЈ у Хагу усвојено је 18 резолуција и пет изјава.

Представници удружења и синдиката кандидовали су документе са темама које у њиховим државама представљају највеће изазове за медијске заједнице – од питања безбедности, преко СЛАП тужби до радничких и ауторских права новинара.

Између осталих, усвојена је резолуција о слободи медија коју је поднео француски Национални синдикат новинара (SNЈ-CGT), у којој се наводи да је од почетка 2023. године забележено најмање 25 случајева опструкције медија, што укључује и призвољна хапшења новинара и нападе на новинаре.

На предлог Холандског удружења новинара (НВЈ), усвојена је резолуција о заустављању застрашивања и малтретирања новинара од страних режима, који желе да зауставе објављивање негативних текстова или критика на рачун њихове земље. Наведен је пример холандске новинарке Марије Власкамп која је жртва озбиљних претњи и застрашивања од моћника повезаних са кинеским властима. 

Занимљива је резолуција Националне федерације италијанских медија (ФСНИ) - о претпоставци невиности у Италији, у којој се истиче проблем примене упутства ЕУ чији је циљ увођење законских одредби за јачање претпоставке невиности.

Међутим, како је објашњено, од ступања на снагу тог упутства правосуђе и полиција у Италији не пружају медијима информације, чак и када се оне не односе на кривичне истраге.

“Ова ситуација наноси озбиљну и неприхватљиву штету праву новинара да обавештавају и грађанима да буду информисани”, истакнуто је у резолуцији.

Тема овогодишње Скупштине ЕФЈ била је “Рат у Европи и борба за право на извештавање”. Првог дана представници новинарских удружења и синдиката имали су прилике да се упознају са радом Персвелига (PersVeilig), холандског модела заштите новинара, који функционише од 2018. године.

Велику пажњу и бројне коментаре привукао је округли сто “Независно извештавање у време рата”, које је отворила Степ Васен, међународна дописница Ал Џазире, која је говорила о свом искуству извештавања из Украјине.

Током два дана, делегатима су рад представиле и експертске радне групе Европске федерације новинара (ЕФЈ) – радна група за ауторска права (АРЕГ), радна права (ЛАРЕГ), питања рода и различитости (ГЕНДЕГ), јавне сервисе (БРЕГ) и радна група за фриленсере (ФРЕГ).

Представници Удружења новинара Србије учествују у раду две експертске радне групе ЕФЈ – за јавне сервисе и фриленсере. Из Србије, осим представнице УНС-а и делегата НУНС-а и СИНОС-а, први пут је учествовао и представник гранског синдиката културе, уметности и медија “Независност”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси