Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обележен Светски дан слободе медија у Нишу: Професија тешко угрожена, најмањи ниво дијалога од Другог светског рата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 05. 2023.

Аутор: А. Ничић, Ј. Марковић Извор: УНС

Обележен Светски дан слободе медија у Нишу: Професија тешко угрожена, најмањи ниво дијалога од Другог светског рата

Светски дан слободе медија дочекујемо у атмосфери најмањег нивоа дијалога од Другог светског рата, као професија која је тешко угрожена, рекао је председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић на обележавању Светског дана слободе медија у Нишу.

Акција "Пет минута громогласне тишине" је, како је рекао Ракочевић, начин да се покаже да постоји новинарски професионални ентитет који ће бранити основну вредност слободе говора.

Светски дан слободе медија, додао је Ракочевић, није случајно обележен у Нишу, јер је УНС у свом прогласу истакао да је репресија над новинарима узела маха посебно у локалним срединама.

"Притисак који трпе људи ван престонице у локалним медијима је готово неописив. Он се дешава на дневном нивоу и дневно оптерећује професију која би морала да сведочи слободу и истински дијалог", истакао је.

У години иза нас УНС је евидентирао укупно 140 случајева претњи, притисака и напада, што је готово двоструко више него у 2021. години, када су у УНС-овој бази забележена 74 случаја, наведено је у Прогласу УНС-а који је прочитао студент новинарства на Филозофском факултету у Нишу Ненад Станковић.

УНС зато тражи да надлежни органи ефикасно истраже све претње новинарима и медијским радницима, да о резултатима тих истрага редовно обавештавају медије и јавност, као и да се измени Кривични законик тако да више облика напада на новинаре буде обухваћено кривичном одговорношћу.

 

Светски дан слободе медија је, како је рекао Ракочевић, добра прилика да се подсетимо да је слобода другог једнако важна као наша слобода и да се само у тим оквирима може градити нормалан однос према другима.

Ракочевић је подсетио да је, у знак борбе за слободу говора, УНС пре неколико дана прогласио Џулијана Асанжа за почасног члана. Постером са ликом Асанжа ово удружење је поручило "Ослободимо Асанжа".

Крај банера је била приређена изложба афоризама и карикатуре као поклон присутним новинарима, студентима новинарства и пролазницима.

 

 

Обележавању Светског дана слободе медија присуствовали су и студенти Филозофског факултета у Нишу, који је заједно са УНС-ом организовао предавање дугогодишње новинарке недељника НИН Радмиле Станковић.

Скуп у Нишу почео је минутом ћутања и одавањем поште страдалима у трагедији која се десила у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси