Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Заштићени „звиждачи“ потребни Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 11. 2012.

Извор: Милорад Додеровић

Заштићени „звиждачи“ потребни Србији

Радна група у којој су ангажовани и домаћи и међународни експерти припрема модел Закона о заштити узбуњивача, који ће бити упућен Влади, а до краја наредне године могао би бити усвојен у парламенту, речено је на округлом столу коју је у Нишу организовала канцеларија Повереника за заштиту информација од јавног значаја, уз подршку амбасаде Велике Британије, а уз домаћинство Регионалне привредне коморе.

 

На округлом столу наглашено је да уз доношење Закона о заштити узбуњивача  треба изменити или допунити и друге законске прописe. То се пре свега односи на Кривични законик, Закон о тајности података, Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Закон о раду, Закон о државним службеницима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да се улога „звиждача“ неће лако афирмисати у српском менталном амбијенту где се свака сарадња са државним органима или медијима оцењује као непопуларно „доушништво“.

На другој страни је чињеница да је Србија кроз међународне мониторинге о корупцији  у последњих десетак година „шетала“ између оцене 1,3 дo највише 3,4 од могућих 10.

Учесници округлог стола су упозорили да Закон неће ништа значити сам по себи уколико се не буде примењивао и уколико „узбуњивачи“ на буду осећали да нису довољно заштићени од освете, одмазде, мобинга и других облика кињења због тога што су проговорили чак и о нечему што је „јавна тајна“.

Због тога је пуно подршке добила идеја да се попут САД, новим српским законским актима дефинише и облик новчаног стимулисања „узбуњивача“ који откривају велике штете на рачун државе, а самим тим и грађана као пореских обвезника. На другој страни, указано је и на потребу прецизирања санкција, новчаних, па и затворских казни за лажне узбуњиваче који би покушавали да злоупотребљавају ову улогу из различитих личних, политичких и других интереса.

Заштитник грађана Саша Јанковић истакао је да се њему и његовој канцеларији дневно у просеку обраћа око 80 грађана, од којих макар један дневно указује на корупцију или нешто што штети државним и јавним интересима. Он сматра да сваком грађанину треба омогућити улогу „узбуњивача“ и трајну заштиту од могућих последица.

                                                                                                                                                                            

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси