Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ради Комазец уручен „Тесла пасош“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2023.

Аутор: Славица Ђукић/УНС Извор: Јединство/УНС

Ради Комазец уручен „Тесла пасош“

Новинарки и директорки „Јединства“ Ради Комазец је први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић на свечаности поводом обележавања "Теслине године Теслиног народа", одржаној у Музеју српске дипломатије, уручио дипломатски "Тесла пасош", након чега је Комазец постала овогодишњи "Тесла амбасадор".

Рада Комазец је рекла да ће и убудуће радити на промоцији лика и дела Николе Тесле.

„Постати амбасадор највећег амбасадора на свету је, наравно, огромна част и за мене и за наше "Јединство". Када се оно што напишете чита од Косова и Метохије до Америке значи да ваш рад није узалудан и да се цени квалитет и знање. Наш Тесла није умро. Он је свуда око нас , са свим народима света, у темељима цивилизације.  На његовим проналасцима  базира се техничко - технолошки напредак човечанства.  Поред  700 проналазака српски геније ширио је  љубав. А шта би друго и чинило личко дете  из православне свештеничке породице?“, рекла је Комазец.

Рада Комазец је већ награђена од Теслине научне фондације из Филаделфије  за најбољу репортажу написану о Николи Тесли.

Министар Дачић је на иницијативу српске научне дијаспоре 12. јануара на дан када је Тесла 1895. године на Нијагариним водопадима пустио у погон прву хидроцентралу на планети и осветлио човечанство, прогласио "Теслину годину Теслиног народа". Обележавање "Теслине године Теслиног народа" има за циљ промоцију достигнућа Николе Тесле, америчког иноватора српског порекла и српске научне дијаспоре, као и јачање односа Срба и Американаца - Теслиног народа.

Дачић је у оквиру јавне и научне дипломатије Тесла дипломатске пасоше уручио првим Американцима, припадницима Теслиног народа са Принстон и Колумбија Универзитета који су Фулбрајтови стипендисти и бораве у Београду и Лондону на Кембриџ универзитету, а након што су обавили стажирање у Белој кући.

Министарство спољних послова је 14. марта  угостио и студенте са  Универзитета  Принстон из САД, а њихови представници су, такође, постали  "Тесла амбасадори"

Први именовани амбасадор Теслине године Теслиног народа је Давид Вујић, последњи из групе српских инжењера Сербо 7, Аполо11, НАСА свемирске агенције и почасни председник Тесла научне фондације из САД. За амбасадоре су именовании Дејан Илић, чувени иноватор са 680 регистрованих патената, легенда Холивуда и амбасадор Фудбалског савеза Србије Ден Тана, америчка пијанисткиња српског порекла Марина Арсенијевић, композитор и аутор Теслине Рапсодије за Теслин народ, чувена британска продуценткиња српског порекла Габријела Тана из Лондона и многи други, чија ће имена бити објављивана током Теслине године.

Свечаност уручивања пасоша организована је у фоајеу Николе Тесле у Музеју српске дипломатије, унутар Кабинета нобеловца Иве Андрића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси