Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене награде УНИЦЕФ-а за најбоље медијско извештавање о деци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 11. 2012.

Извор: УНИЦЕФ

Уручене награде УНИЦЕФ-а за најбоље медијско извештавање о деци

Признање за професионалне и етичне извештаје о насиљу над и међу децом додељено новинаркама Радио Зрењанин, ТВ Пирот и дневног листа Прес. УНИЦЕФ је и ове године на Светски дан детета и годишњицу Конвенције Уједињених нација о правима детета, доделио годишња признања представницима штампаних и електронских медија за професионално и етично извештавање о деци и дечијим правима. Награда се додељује од 2004. године.

 


Тематска категорија конкурса ове године била је насиље над и међу, са фокусом на насиље у школи.

Стручни жири, који су чинили угледни новинари Оља Бећковић, Бранка Оташевић, Зоран Пановић, професор Факултета политичких наука Раде Вељановски и саветница за односе са јавношћу УНИЦЕФ-а Јадранка Милановић, донео је одлуку да награде припадну Ани Митић, новинарки за текст “Ниједно дете више не сме да настрада због насиља у школи” објављен у листу Прес; новинарки Драгици Павлов Крстић за телевизијски прилог о вршњачком насиљу у емисији “Са Вањом и Владом” емитованом на Телевизији Пирот; и Светлани Тошков, новинарки Радио Зрењанина, за емисију “Насиље у школама – попут борбе вукова”.

Награда за најпрофесионалније извештавање садржи специјално УНИЦЕФ признање - плакету и медаљу, а компанија Теленор, дугогодишњи корпоративни партнер УНИЦЕФ-а у Србији, за сваког добитника је обезбедила по Тelenor Touch Pad таблет и картицу са неограниченим интернетом на годину дана. Награде су уручиле Јудита Рајхенберг, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, и Марија Вујанић, менаџер за комуникације компаније Теленор.


Из образложења жирија:

Текст ауторке Ане Митић подсећа на годишњицу смрти дечака Алексе Јанковића који се убио због шиканирања у школи. Писан је с јаким емоционалним набојем, али без сензационализма. Главни циљ му је да се пошаље јасна друштвена порука изражена и у наслову који гласи: "Ниједно дете више не сме да настрада због насиља у школи".

Прилог ауторке Драгице Павлов Крстић, емитован у емисији „Са Вањом и Владом“ на телевизији Пирот, поседује креативан, интелигентан и духовит приступ озбиљној и тешкој теми. Опредељењем да се о насиљу уопште, посебно о међувршњачком, говори ведро, делимично кроз игру, ауторка је постигла неуобичајен али снажан ефекат.

Прилог ауторке Светлане Тошков “Насиље у школама – попут борбе вукова” представља иновативан однос према деликатној теми и на неуобичајен начин уводи слушаоце у проблематику. Овај новинарски рад у први план ставља питање да ли сви актери који раде са децом или брину о њима: школа, наставници, родитељи, увек знају шта се са децом и међу младима збива и шта су прави узроци њихове повремене агресивности.

Награђени радови су разматрани на основу критеријума промовисања дечијих права и општих професионалних новинарских критеријума извештавања, укључујући квалитет извештавања, етичност, јавну корист, као и да ли се материјал може сматрати иницијатором позитивних промена у друштву и промена друштвених норми.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси