Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и УНИЦЕФ: Заштита идентитета деце жртава насиља озбиљан изазов за српске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2012.

УНС и УНИЦЕФ: Заштита идентитета деце жртава насиља озбиљан изазов за српске медије

Телевизије обично не улазе у ризик извештавања о конкретним случајевима где су жртве насиља деца, за разлику од штампе која често приликом објављивања текстова и пратећих фотографија још увек не успева да децу заштити и не открије њихов идентитет.

 Иако текстови о насиљу представљају 13 одсто укупних објава о деци скоро у сваком другом тексту откривен је идентитет, било објављивањем имена или фотографије са ликом, кућом, препознатљивом околином и томе слично, показује наставак истраживања УНС-а и УНИЦЕФ-а за период од 20. септембра до 20. октобра ове године.

Истраживањем су обухваћени текстови објављени у листовима Политика, Данас, Блиц, Прес, Вечерње новости, Курир и Ало, као и прикази на РТС, Б92, Првој телевизији и Студију Б.

Претходна анализа извештавања о насиљу над и међу децом истих медија спроведена је од 15. јула до 20. септембра.

Показала је да иако већина објављених текстова у штампи поштује новинарски кодекс и права детета, они ударни, објављени на насловним странама, по правилу крше кодекс јер чине жртву препознатљивом.

Уочено је да фотографија уз текст у више од 80 одсто случајева идентификује или помаже откривању жртве, као и да се неретко малолетни починиоци насиља криминализују неадекватном употребом фотографија. Установљено је и да електронски медији у свом дневном извештавању не прате објаве из штампе и да када се баве насиљем над и међу децом, то најчешће чине бавећи се проблемом насиља уопште.  

Највише извештавамо о деци уопште

Дневни листови су од 20. септембра до 20. октобра објавили укупно 561 текст о деци, од којих се 13 одсто односи на насиље над децом. Осталих 87 одсто бави се децом у контексту образовања, дечијих манифестација, кроз истицање успешних појединаца и представљање деце естрадних личности

Од укупно 74 текста о насиљу над децом сваки пети (20,3 одсто) се односи на теме насиља над децом у породици, у којој су малолетници жртве насиља претрпљеног од родитеља, браће или сестара, односно старатеља. Тема сваког четвртог текста (25,7 одсто) била је насиље у школи, од чега се скоро половина бавила вршњачким насиљем, а друга половина насиљем професора/наставника над децом.

Тек у сваком трећем тексту о насиљу над децом (31,6 одсто), идентитет детета је заштићен у складу са етичким стандардима.

Скоро сваки други текст о насиљу над децом (47,4 одсто) директно или индиректно открива дететов идентитет. У 14,5 одсто текстова забележена је потпуна идентификација деце именом и презименом, док је у текстовима где није објављено име и презиме дентификован родитељ (12 одсто), или његова школа, установа или место становања (21 одсто).

Више од половине текстова о насиљу над децом (52,7 одсто) било је илустровано фотографијама. Иако медији не би смели да откривају идентитет деце жртава насиља, на свакој петој фотографији, су она учињена препознатљивима (20,5 одсто), а само у једном случају детету - жртви насиља  замагљено је лице.

Телевизије не прате штампу

За разлику од штампаних медија телевизије у дневном извештавању у знатно мањој мери прате конкретне случајеве насиља над децом. Телевизија се, када се бави проблемима деце и насиља над и међу децом, најчешће бави насиљем уопште. Стога у праћеном периоду није ни забележен значајан број случајева кршења професионалног кодекса.

Прилози на телевизијама бавили су се углавном темама као што су трговина децом, вршњачко насиље, насиље у школи, али без помињања конкретних особа.

Укупни резултати истраживања УНС-а и УНИЦЕФ-а за период од 15. јула до 10. новембра биће представљени на округлом столу о професионалним изазовима при извештавању о деци и насиљу, с посебним освртом на насиље у школи, који ће 20. новембра бити одржан у Прес центру УНС-а. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Објављивање текстова о насиљу над и међу децом и откривање идентитета

 

 

 

 

 

 

Текстови о насиљу над и међу децом по тематским целинама

Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.09.

2013.

Roditelj [нерегистровани] у 20:56

Projekat UNICEF !?

UNICEF bi pre svega trebao da se bavi konkretnim razlozima i problemima o kojima su ti isti mediji pisali i potrebi ili bolje reći muci koja je naterala te ljude da se obrate medijima jer sigurno nisu odmah otišli u iste već pretrpeli golgotu institucija sa kojima UNICEF ima odličnu saradnju pa čak i zajedničke projekte.Upravo ti zajednički projekti(uloženo dosta para) su bili neretko "prepreka" da UNICEF reaguje pa čak i kritikuje institucije a u nekim situacijama i žmuri.Naravno da se slažem da treba sačuvati identitet detea i da se često u tome preteruje ali to je svakako sporedna stvar u odnosu na eskalaciju nasilja u porodici ili nasilja u školi za šta je UNICEF sa ministarstvom prosvete uložio dosta para bez ikakvog efekta.Da li je ovo pokušaj pranja tih para kroz ovu bitnu ali sporednu temu kao i one čuvene statistike !?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси