Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Предраг Цветковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 02. 2023.

Аутор: Драгољуб Јанојлић Извор: УНС

Преминуо Предраг Цветковић

У Општој болници "Стефан Високи" у Смедеревској Паланци, после дуже и тешке болести, преминуо је новинар и писац Предраг Цветковић.

Рођен је 1942. године у Глибовцу, где је завршио основну школу, а гимназију у Смедеревској Паланци.Студирао је југословенску књижевност и српски језик на Филолошком факултету у Београду.

Новинарством се бавио од 1964. године, радећи као дописник Радио Београда, "Вечерњих новости" и "Борбе". Године 1969. засновао је радни однос у локалном листу "Наша  комуна" и у Смедеревској Паланци провео цео радни век.

Прошао је сва новинарска звања: од новинара сарадника до главног и одговорног уредника. Један је од оснивача Радио "Јасенице" и ТВ "Јасеница," чији је био  и први председник Управног одбора.

Био је члан Савеза новинара Југославије и члан Удружења Србије. Недељу дана пре тужног краја оверио је новинарску легитимацију за 2023. годину. Носилац је више друштвених признања међу којима и Ордена за рад са сребрним венцем.

Више од пет година прикупљао је грађу за монографију о Карађорђевом војводи и несуђеном српском вожду Станоју Стаматовићу Главашу, која је доживела више издања. Као аутор потписао је и књигу о чувеном народном песмотвору  Владимиру Влаји Милићу.  Из његове књижевне радионице изашла је и књига "Кућа Цветковића", "Мој отац Миленко свирач" и  монографија Основне школе "Станоје Главаш" у Глибовцу. Нажалост није дочекао да објави и своје прозно дело међу чије корице је сабрао своје литерарне радове из гимназијских дана и репортаже објављене у локалном листу "Наша комуна".

Био је члан Савеза књижевника у отаџбини и расејању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси