Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 02. 2023.

Autor: А. Ничић Izvor: УНС

Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства Руске уније новинара (РУЈ) у овој федерацији и нетранспарентног доношења одлука. Једина нордијска земља која је остала у ИФЈ-у је Шведска, која је саопштила да се тренутно не повлачи, али да не искључује иступање из ове федерације до краја године.

„Разлог за повлачење је што ИФЈ није успео да реши административне проблеме који трају више од десет година. Незадовољни смо организацијом конгреса и избора, као и недостатком транспарентности у доношењу одлука“, рекла је председница Уније новинара Финске (UJF) Хане Ахо.

У саопштењу УФЈ-а наводи се да су нордијски новинарски синдикати више пута позивали ИФЈ да промени начин рада.

„Нисмо добили задовољавајуће информације о финансијама ИФЈ-а. Нордијске земље су биле велики донатор ИФЈ-а, а ипак наша забринутост није схваћена озбиљно", рекла је Ахо, додавши да се нада да ће повлачење ове четири земље подстаћи и друга новинарска удружења која су чланови ИФЈ-а да траже промене у овој федерацији .  

Из Норвешке уније новинара (НЈ) су навели да посебно осуђују отварање канцеларија Руске уније новинара (РУЈ) у областима у Украјини које је Русија анектирала.

„До кулминације је дошло када је ИФЈ пасивно прихватио успостављање Руске уније новинара у неколико области у Украјини које је анектирала Русија. На ово смо указали представницима ИФЈ-а, али ништа није предузето, Не можемо бити део такве организације“, саопштио је председник НЈ-а Даг Идар Тригестад.

Из Шведске уније новинара (СЈФ) навели су да су због ових поступака захтевали заједно са осталим нордијским новинарским удружењима да РУЈ буде суспендован из ИФЈ.

„Шведска је недавно, заједно са другим нордијским синдикатима, критиковала поступке ИФЈ у вези са Руским синдикатом новинара (РУЈ). Нордијски синдикати су захтевали да РУЈ буде суспендован из ИФЈ, посебно након што је у октобру постало јасно да је РУЈ отворио канцеларије на украјинском тлу, које је окупирала Русија. Нордијски синдикати чекају одлуку ИФЈ-а да ли ће захтев да се РУЈ суспендује бити услишен“, наводе из СЈФ-а.

Забринут због повлачења ове четири земље из ИФЈ-а, Управни одбор Европске федерације новинара (ЕФЈ) заказао је састанак Извршног одбора ЕФЈ-а за 22. фебруар, на коме ће једина тачка дневног реда бити место руског синдиката РУЈ у ИФЈ.

Управни одбор ЕФЈ-а наводи у саопштењу да је на јучерашњем састанку именовао петочлану консултациону групу која ће успостављати дијалог са обе стране. Ову групу чине председница ЕФЈ-а Маја Север, Ана дел Фрео, Марта Барченила, Андреа Рот и Пабло Акуел

Формално повлачење новинарских удружења Норвешке, Финске, Данске и Исланда из ИФЈ-а ће ступити на снагу 31. јула, шест месеци након доношења одлуке о иступању из ове федерације.

ИФЈ окупља новинаре из целог света и чини га 187 новинарских удружења из 140 земаља.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

01.02.

2023.

živorad [neregistrovani] u 18:37

sašta

Ako su tako odlučili, srećan im put.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi