Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС организује предавање - Предузетничко новинарство: Како покренути сопствени медиј и учинити га профитабилним, пријаве до 3. фебруара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 01. 2023.

Извор: УНС

УНС организује предавање - Предузетничко новинарство: Како покренути сопствени медиј и учинити га профитабилним, пријаве до 3. фебруара

Новинарска школа Удружења новинара Србије позива да се пријавите на отворено онлајн предавање које организујемо у суботу, 4. фебруара, а тема је: Предузетничко новинарство: Како покренути сопствени медиј и учинити га профитабилним.

Пријаву треба да пошаљете до 3. фебруара на имејл dragana.bjelica@uns.rs и у њој је потребно да наведете име и презиме, број телефона и личну имејл адресу.

Предавач је доц. др Марко Недељковић, доцент на Факултету политичких наука у Београду и председник Центра за професионализацију медија и медијску писменост (ЦЕПРОМ).

Концепт предузетничког новинарства подразумева покретање нових онлајн медија (специјализовани портал, локални или информативни сајт, подкаст, Јутјуб канал...) од стране једног или више удружених новинара или медијских професионалаца или унапређивање већ постојећих онлајн медија, са циљем да они постану финансијски одрживи и профитабилни, па самим тим обезбеде и самозапошљавање новинара или њихово боље позиционирање у редакцијама у којима већ раде.

Потреба и интересовање за знањима из тог домена расту из године у годину због све веће кризе традиционалних медија и промењених навика публике која се све више окреће специјализованим медијима и ауторима који су фокусирани на ниша публику и уско специфичне теме. У таквим околностима предузетничко новинарство доживљава све већу експанзију на тржишту и уједно даје све више могућности за успех медијских пројеката које покрећу новинари предузетници. 

Садржај предавања обухвата 10 кључних корака које би новинари предузетници требало да следе уколико у иницијалној фази развоја желе да открију да ли њихова идеја има тржишни потенцијал, а потом и да систематичним развојем своје идеје максимално повећају шансе да она прерасте у медиј који ће зарађивати новац: 

1. Истраживање тржишта;

2. Анализа потенцијалних бизнис модела за дати медијски пројекат и начина монетизације медијског садржаја; 

3. Дефинисање уређивачке политике онлајн медија; 

4. Планирање медијских садржаја и кључних медијских форми; 

5. Дефинисање циљних група, корисничких персона и сценарија коришћења онлајн медија; 

6. Дефинисање циљева и неопходних ресурса за дати пројекат; 

7. Одређивање информационе архитектуре и дизајна онлајн медија; 

8. Планирање динамике објављивања медијских садржаја; 

9. Развијање комуникационих канала и грађење публике;

10. Планирање пословних активности које треба спроводити да би се остварили зацртани циљеви;    

Предавање са дискусијама и практичним примерима трајаће од 10 до 14.30 часова.

Марко Недељковић се кроз академски, истраживачки, али и практичан рад већ пуних 10 година бави развојем предузетничког новинарства у Србији. Аутор је првог регионалног пројекта „Предузетничко новинарство” у оквиру којег је од 2013. године до данас обучено више од 100 новинара из 11 европских земаља (Румунија, Бугарска, Украјина, Немачка, Албанија, Молдавија, Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија). Предавач је на предмету "Предузетничко новинарство" који је покренут октобра 2022. године на мастер студијама Факултета политичких наука у Београду, што је уједно први предмет посвећен датој теми на факултетима који образују будуће новинаре и медијске професионалце у целом региону. Кроз дугогодишњу праксу успео је да развије један успешан специјализовани портал, док као стручни консултант већ годинама даје допринос развоју различитих онлајн медија.

Предавање организујемо у оквиру пројекта који УНС реализује са Европском федерацијом новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси