Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са комеморације Властимиру Игњатовићу: Био је синоним за кошаркашко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 01. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Са комеморације Властимиру Игњатовићу: Био је синоним за кошаркашко новинарство

„Властимир Игњатовић је био и остао синоним за кошаркашко новинарство, а време ће показати да је био редак синоним“, рекла је новинарка Спорт клуба и листа „Спорт“ Нина Спасојевић на комеморацији новинару Властимиру Игњатовићу, одржаној данас у Удружењу новинара Србије (УНС).

Комуникативност, беспрекорна мирноћа у послу, слобода и сналажљивост само су неке од особина које су новинарке „Спорт клуба“ и листа „Спорт“ Нина Спасојевић и Рада Николић издвојиле говорећи о Властимиру Игњатовићу.

„Сећам се стресних ноћи у редакцији када није било мобилних телефона ни компјутера. Скупљали смо резултате разних лига помоћу штапа и канапа и неретко зафали дописник, контакт и немате информацију од агенција. Ту је био Власта да реши проблем. Његов минијатурни телефонски именик, тада у распаду, имао је бројеве из разних делова света“, рекла је Спасојевић.

О овом именику и широкој мрежи познаника говорила је и Рада Николић, осврнувши се и на његов однос према послу.

„За Власту ме веже његов невероватан таленат. За оно што би написао у тридесетак редова, мени је требало 330 редова, а за наслов који би смислио у року од пет минута, требало би ми пола сата“, рекла је.

У овој години, када је наша кошарка прославила стоти рођендан његова сећања би, како је рекла Спасојевић, била драгоцена.

Игњатовића је упознала 1994. године пре него што је почела да ради за рубрику „Кошарка“ у листу „Спорт“.

„Срела сам га у трошном уском лифту зграде Борбе уз приметну трему, а мој новинарски узор је мало уздржано гледао у ову виту јелу која својом висином једва стаје у тај простор. Касније сам схватила да сам га збунила толиким изливима поштовања јер сам увидела колико је био једноставан и скроман човек, увек љубазан“, рекла је.

Када је био у пензији, како је додала Спасојевић, често је посећивао редакцију и помагао новинаркама из рубрике „Кошарка“ са којима је сарађивао.

„Знао је да нам донесе поклончић и врати нас као времепловом у детињство и отера макар на кратко стрес у окрутном дневном штампаном новинарству“, рекла је.

Новинарка листа „Спорт“ Миљка Ћурчић, која сада за Јутјуб канал „Испред осталих“ ради интервјуе са истакнутим спортистима, рекла је за сајт УНС-а да је Игњатовић својом колегијалношћу пркосио свим стереотипима са којима су се суочавале спортске новинарке некад.

Када је дошла у редакцију спорта, како каже, била је прва жена новинар. Игњатовић је, према речима Ћурчић био један од ретких колега које нису имале предрасуде према њој.

Његови текстови су, како је рекла Спасојевић, оставили траг и у тенису, о чему сведочи и књига коју је написао о Моники Селеш. Осим о кошарци и тенису, писао је о планинарењу, спортском плесу, роњењу, подводном хокеју и скијању.

Игњатовић је завршио Српски језик и књижевност на Филолошком факултету и Вишу тренерску кошаркашку школу. Преминуо је 22. децембра прошле године у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси