Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дејвид Беван: Новинарски посао један је од најтежих послова на свету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 11. 2022.

Аутор: М. Витомировић Извор: УНС

Дејвид Беван: Новинарски посао један је од најтежих послова на свету

На тренингу Safety4Journalists који је одржан у Загребу у склопу пројекта Европске федерације новинара и Синдиката новинара Хрватске као партнера, стручњак за безбедност и бивши официр британске војске Дејвид Беван, који већ 18 година обучава медијске раднике о безбедности приликом извештавања, нарочито из кризних подручја, рекао је да је новинарство било и остало опасан, ако не и најопаснији посао на свету.

То потврђује и извештај “Слобода медија брзи одговор” (МФРР - Media Freedom Rapid Respoнсе) према којем је за првих шест месеци ове године пријављено 311 случајева напада и угожавања безбедности чак 500 новинара и медијских радникау Европи.

Неус Видал из Европског центра за слободу медија, институције која је основала и води МФРР, истакла је да је највише вербалних напада од стране појединаца. Забрињавајуће је и што су претња слободи медија и понашање полиције и судства у појединим земљама. Зато је, каже Видал, неопходно да новинари и струковне организације пријављују нападе.

Пријавити напад је важно, али је значајно и заштитити се. Практичне савете на тренингу је дао стручњак за безбедност Дејвид Беван.

“По питању безбедности новинара треба бити проактиван, а не реактиван. Најбоље је када се на безбедности ради превентивно, када се стварају протоколи и алати за превенцију потенцијално опасне ситуације“, рекао је Беван додавши да су медијске организације дужне да штите своје новинарке и новинаре, али да се то често у пракси не дешава.

Изазова и претњи слободи медија и новинара је пуно – онлајн претње, претње на протестима, злоупотреба полицијских и политичких моћи, недостатак стратегије медијских кућа да заштите новинарке и новинаре. Заштиту новинара, према његовим речима, треба организовати и националним нивоу, у удружењима и синдикатима новинара.

 

Када је реч о онлајн претњама, Беван предлаже да се увек раздвоје приватни и пословни профили на друштвеним мрежама јер је то једини начин да се заштите новинари од тога.

“Водите рачуна што објављујете, које фотографије, посебно ако сте на опасним теренима”, поручио је Беван.

Упозорава и да се пази приликом употребе мобилних телефона јер се лако се може провалити у њих, па саветује да када се иде на терен треба очистити телефон.

Често се уредничке жеље да се извести с догађаја косе са безбедносним правилима. На тренингу је истакнуто и да ИФЈ нуди могућност осигурања новинара када иду на опасне терене. Беван је најавио и нову апликацију ЕФЈ-а за сигурност новинара која ће бити лансирана у фебруару наредне године.

На тренингу се радило и на препознавању и решавању проблема родно заснованог насиља и узнемиравања, као и радно правним питањима у вези са безбедношћу новинара и новинарки.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси