Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Чабаркапин одговор Јединственом синдикату "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 08. 2012.

Чабаркапин одговор Јединственом синдикату "Новости"

Четири синдиката "Политике" и Синдикат новинара "Новости", реагујући на изјаве највиших представника власти у Србији, 21. августа затражили су од Владе Републике Србије да у најкраћем року саопшти ко су стварни власници новинских кућа "Политике" и "Новости" и шта ће предузети да заустави њихово даље урушавање и финансијско пропадање.

Синдикати су захтевали да се испита одговорност челних људи "Политке" и "Новости", награђених астрономским платама, за катасрофалан материјални положај запослених.

Заједничко саопштење пет председника синдиката пренела је већина медија, укључујучи и "Политика". Очекивано, "Новости" нису.

Зато је, сутрадан, 23. августа, на четвртој страни, под насловом "Редовне плате, нико отпуштен", објављено саопштење Јединственог синдиката Компаније "Новости" у којем су изнете неистините и непотпуне информације, те захтевам од главног и одговорног уредника "Вечерних новости" да, сагласно одредбама Закона о јавном информисању, објави овај одговор:

1. Синдикат новинара "Новости" делује у саставу Синдиката новинара Србије који је члан Европске федерације новинара. Као синдикат чију репрезентативност је утврдило Министарство за рад, Синдикат новинара "Новости" потписао је 18.јула 2006. године Колективни уговор Компаније који је генерални директор Манојло Вукотић оценио најбољим у Србији.

2. Власничка структура "Новости" уопште није позната: "површним увидом" у евиденцију Централног регистра хартија од вредности може се сазнати да 62 одсто акција поседују: Ардос Холдинг

Гмбх из Салзбурга (Аустрија), Карамат холдингс лтд из Лимасола (Кипар) и Тримаx инвестменс Гмбх из Халена (Аустрија). Решењем Комисије за хартије од вредности од 23.6.2011. године овим фирмама одређена је привремена мера забране права гласа на 2.524 акција, те од укупно 3.733 гласа Република Србија има 1.989, тј. натполовичну већину.

Компанија "Новости" није окончала усклађивање са новим Законом о привредним друштвима."Управни одбор Компаније, састављен по пропорцијалном власничком улогу" - не постоји. А "одавно позната" власничка структура Компаније, "Новости" је уврстила у списак 24 спорне приватизације чије решење захтева Европска унија.

3. Јединствени синдикат, чија репрезентативност није утврђена у законом прописаној процедури, о резултатим пословања Компаније може се информисати на интернет страници "Новости": према извештају Надзорног одбора од 23. априла 2012. године, нагомилани губици прелазе милијарду динара, што је 76 одсто укупне пословне имовине.

У Београду, 23. августа 2012. године

Председница СИНОС
СО НОВОСТИ
Драгана Чабаркапа

Одговор председнице синдиката новинара "Новости" на текст објављен у "Вечерњим новостима" 23. августа 2012.године под насловом "Редовне плате, нико отпуштен"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси