Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Украјина држава у Европи са највише страдалих новинара од 2015. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 05. 2022.

Аутор: Aнђела Момчиловић Извор: УНС

ЕФЈ: Украјина држава у Европи са највише страдалих новинара од 2015. године

Према извештају Европске федерације новинара (ЕФЈ) објављеног поводом Светског дана слободе медија да је од 2015. године у Европи убијено 44 новинара, Украјина је држава у којој је страдало највише медијских радника.

Од укупно 11 убијених у овој земљи, међу којима су репортерка истраживачког веб сајта „Инсајдер“ Оskana Baulina, фоторепортер и сниматљ документарних филмова Maks Levin, сниматељ „Фокс Њуза“ Pierre Zakryewski, новинарка Oleksandra Kuvshynova, амерички репортер Brent Renaud, новинар и члан Националне уније новинара Украјине Yevgeniy Bal, литвански документариста Mantas Kvedaravicius сниматељ „ТВ Уживо“ Yeuheniy Sakun, видео монтажер за приватну ТВ емисију „Dutynets“ Roman Neyhyborets и новинар Zoreslav Zamoysky погинули су због рату у  Украјини, наводи се у извештају ЕФЈ-а.

За истраживачког  репортера Vadym Komarov пише да је пронађен мртав 4. маја 2019. године у центру Черкасија, града на истоку Украјине, а новинар ТВ водитељ и бивши главни уредник кијевских новина „Segodnia“ Oles Buzyna  убијен је из ватреног оружја у близини његове куће у округу Шевченко 16. априла 2015. године.

У извештају ЕФЈ-а се наводи да је Француска на другом месту по броју убијених новинара.

Осам новинара редакције „Шарли ебдо“ у Паризу убијено је у религиозно мотивисаном нападу.

ЕФЈ је у опису случаја објасниo да су двојица наоружаних људи напала редакцију овог сатиричног часописа због карикатуре пророка Мухамеда који су објавили 2012. године.

У нападу је, како је пренела ова организација, убијен уредник и карикатуриста редакције Stephane Charbonnier, карикатуристи Jean Cabut, Philippe Honore Bernard Verihac, Georges Wolinski, економиста и колумниста часописа Bernard Maris, лектор Mustafa Ourrad и психоаналитичарка и колумнисткиња Elsa Cayat.

Турска на трећем месту

На листи коју је објавила ЕФЈ  су и седам новинара страдалих у Турској.

По извештају ЕФЈ, последње убиство у Турској се догодило 19. фебруара ове године, када је убијен директор и главни уредник дневника „Ses Kocaeli“ Гунгор Арслан.

Из описа случаја ЕФЈ-а сазнаје се да је власт ухапсила осумњиченог за убиство који је признао да су га „две особе подстакле да почини злочин“ и наводи се да су Арслану често  претили због извештавања о случајевима корупције, мита и клијентелизма.

На листи убијених у Турској је и саудијски новинар и критичар саудијског режима Jamal Khashoggi сарадник „Вашингтон поста“, који је нестао 2. октобра 2018. године приликом посете саудијском конзулату, пише у опису случаја.

Ова организација је пренела да је међу убијеним турским новинарима  и Saaed Karimian, оснивач и председник ТВ компаније „Гем“ на персијском језику, а према речима ЕФЈ - а, телевизија „Гем“ је преносила филмове и западне телевизијске програме. Иран је критиковао ову медијску кућу која се "противи исламској вероисповести".

Међу страдалим медијским радницима у Турској су и фоторепортер турских дневних новина „Yeni Safak“ Mustafa Cambaz, оснивач и уредник опозиционог часописа „Henta“ Naji Jerf који је снимио и неколико филмова о злочинима исламске заједнице и сиријске владе и уредник вести и репортер дневника на курдском језику „Azadiya Welat“ Rohat Aktas.

Како је изјавио његов уредник, Aktas je погођен у руку док је помагао рањенима током сукоба између курдских сепаратиста и турских снага, пренела је ЕФЈ.

Локалног радио водитеља на турском радију „Rahmet FM“ Hazima Ozsusа убио је непознати мушкарац који је касније рекао да му се не свиђају коментари турског новинара у вези са верским вредностима у програмима које је водио, објавила је ЕФЈ.

У Малти, Грузији, Словачкој и Пољској је од почетка 2015. године убијен по један новинар.

Малтешка новинарка Daphne Caruana Galizia убијена је 16. октобра 2017. године у експлозији аутомобила.

Она је била позната по свом истраживачком новинарству и блогу „Running Commentary“ који је био један од најчитанијих сајтова на Малти, а према информацијама ЕФЈ-а новинарка је више пута била тужена због објава на блогу у којима је открила неколико корупцијских скандала малтешких политичара.

Према извештајима медија,  15 дана пре смрти поднела је извештај полицији у којем је изјавила да јој прете, пише у опису случаја који је објавила Европска федерација новинара (ЕФЈ).

За разлику од случаја малтешке новинарске, грузијски сниматељ  ТВ станице „Priveli“ Aleksandar Lashkarava, пронађен је мртав у својој кући, а тачан узрок смрти још увек није познат, пренела је организација ЕФЈ и у опису његовог убиства додала да је Lashkarav  био један од новинара којег је напала група анти ЛГБТИ демонстраната док је извештавао са марша поноса у Тбилисију, главном граду Грузије.

Организација ЕФЈ је пренела да је пољски новинар и  уредник локалног интернет портала Lukasz Masiak добијао претње због свог новинарског рада, а извештавао је о локалној администрацији у граду Млаве, у северном делу Пољске, где је и убијен.

Словачки истраживачки новинар Јan Kuciak који је извештавао о пореским преварама и радио за словачку новинску веб страницу „Aktuality.sk“, убијен је из ватреног оружја у својој кући, објаснила  је и ЕФЈ.

У Русији страдала три новинара

У Русији су од 2015. године  на списку ове организације три страдала новинара.

Оснивач и истраживачки дописник недељника „Novyi Petersburg“ Nikolay Andruschenko преминуо је од последица повреда које је задобио 19. априла 2017. године, а из извештаја се сазнаје да је новинар био нападан два пута пре тога, и да је  извештавао  о корупцији и злоупотреби положаја и мучењу од стране полиције у Санкт Петербургу.

Новинарка и главна уредница онлајн вести „Koza Press“ Irina Slavina умрла је након што се запалила испред полицијске станице, дан након што је полиција упала у њен стан да пронађе материјал који се односи на „Отворену Русију“, организацију коју је основао прогнани ологарх Mikhail Khodorkovsky, пренела је ЕФЈ.

Са друге стране смрт руског новинара и дописника независног сајта „Novy Den“ Maksima Borodina још увек нема везе са новинарским послом јер је Бородин погинуо након што је пао са балкона.

У извештају пише да руска полиција није покренула истрагу јер нема доказе који указују на сумњиве околности његове смрти.

Међу страдалим новинарима у Азербејџану су репортер новинске агенције "Azeratag" Maharram Ibrahimov и сниматељ "AzTV" Široj Abishow који су погинули у експлозији нагазне мине у региону Калбај, западно од Нагорно - Карабаха, наводи се у извештају ЕФЈ-а. 

Како су навели, још један азербејџански новинар Rasim Aliyev преминуо је 9. августа 2015. године у насилном нападу. 

У Холандији и Данској, према речима ЕФЈ је такође убијен по један новинар од 2015. године.

Како је пренео ЕФЈ, холандски истраживачки новинар и криминалистички репортер Peter R. de Vries, убијен је када је неиндетификовани нападач пуцао у њега.

У опису његовог убиства пише да је холандски новинар покривао бројне криминалне истраге високог профила, а 2019. године је добиo претње смрћу због извештавања о убиству тинејџера у Ротердаму, пренела је ЕФЈ.

Према информација ЕФЈ, данску новинарку Kim Wall је убио саговорник током интервјуисања. У питању је дански градитељ подморнице Peter Langkjaer Madsen који је изјавио "да је Вол изгубила живот у несрећи, а да је он закопао у мору".

Како су пренели, Wall је радила за многе новинске куће као што су „Guardian“, „New York Times“ и „South China Morning Post“.

Убиство српског новинара није било у вези са обављањем новинарског посла

ЕФЈ је објавила да је британска новинарка Lyra McKee убијена случајно док је била на задатку  8. априла 2019. године у Северној Ирској у немирима када је полиција извршила претрес у том подручју.

Из описа случаја се сазнаје да је један мушкарац пуцао на полицајца и смртно ранио McKee, која је стајала у близини полицијског возила, а њено убиство се води као терористички инцидент.

Према подацима, то је једини случај убиства новинара у Великој Британији од 2015. године.

На листи страдалих новинара коју је објавила ЕФЈ, а да није у вези са новинарским послом или је под неразјашњеним околностима је и случај убиства српског новинара Луке Попова.

Лука Попов био је радијски новинар који је пронађен мртав у својој кући у Српском Крстуру 17. јуна 2016. године. Према подацима ЕФЈ-а убиство Попова је решено, а тројица провалника су ухапшена и признали су злочин.

У извештају ЕФЈ –а, су и  случајеви погибије грчког и  албанског новинара.

Грчки новинар Giorgos Karaivaz убијен је из ватреног оружја испред своје куће, а како је пренела ЕФЈ полиција је саопштила да је упуцан док се враћао из смене у дневној емисији на телевизији „Star“. Грчке власти раде на утврђивању мотива напада и да ли је он везан за његов новинарски рад.

За албанског новинара Kastriota Reciа и власника „Media plus-tv" пише да је убијен у Ресхену у Албанији из ватреног оружја под неразјашњеним околностима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси