Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сања Лубардић, Тамара Весна и Марио Лигуори добитници одличја „Бранислав Мане Шакић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 05. 2022.

Аутор: Фонд "Бранислав Мане Шакић"/УНС Извор: Фонд "Бранислав Мане Шакић"/УНС

Сања Лубардић, Тамара Весна и Марио Лигуори добитници одличја „Бранислав Мане Шакић“

У години јубилеја, када Фонд Бранислав Мане Шакић обележава четврт века оснивања, у суботу 4. јуна у смедеревској Народној библиотеци биће уручена признања добитницима истоименe награде.

Добитници 25. плакете су Сања Лубардић, уредник и водитељ ТВ Студио Б и Тамара Весна, оснивач и директор Српске TV USA, из Чикага.

Специјално признање, које се од 2017. додељује странцима за изузетно владање српским језиком, ове године је припало Италијану Марију Лигуорију, доценту на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду, и писцу дела на српском.

Сања Лубардић је већ 26 година заштитно лице градске телевизије Студио Б као уредник и водитељ бројних емисија разнородног садржаја и приступа, захваљујући пре свега поверењу које јој је 1996. указао легендарни Ђоко Вјештица, чијим стопама наставља. Дајући више простора саговорницима у емисијама уживо, а Београде, добро јутро је једна од њих, покрива све области живљења, тражећи одговоре у решавању проблема битисања житеља престоног града. Упоредо са овим послом, дуже од две деценије учествује у оснивању и ширењу мреже православних црквених медија, а радио Слово љубве је један од њих. По образовању професор српског језика и књижевности, завршила и специјалистичке обуке у области медија и маркетинга, члан је жирија и добитник бројних професионалних и других признања.

НАТО агресија на СР Југославију 1999., и начин на који је представљан српски народ у САД и свету, био је окидач да Београђанка Тамара Весна, економиста по струци, октобра 2000-те оснује Српску TV USA у Чикагу. Од тада, екипе ове ТВ бележе бројне догађаје у нашој дијаспори у Америци, говорећи превасходно о Србима и њиховим прегнућима. Сарадници и дописници из матице и других делова света су такође својим прилозима омогућили да странци чују и другу страну о нама, нашој историји и култури, а сви ови записи су и на порталу Српске ТВ. Тамара Весна добитник је бројних признања за промоцију Србије и српске заједнице у Америци, са посебним акцентом на очувању језика и српских корена у расејању.

Марио Лигуори (Сарно, Италија), дипломирао је компаративне језике и културе на Универзитету у Напуљу, мастер студије српског језика завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и докторирао. Доцент је на новосадском Филозофском факултету и Академији уметности, где предаје италијански. Осим објављивања стручних публикација, бави се и писањем романа и приповетки на српском језику. Од 2008. до 2021. штампано је десетак књига, међу којима су и Снатрења, Седам јесењих прича, Прва љубав, Напуљски дипломата и Само  убиство. Преводи научне радове и каталоге, ради као симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији, а гостовао је и на њујоршком Универзитету Колумбија. Живео и радио као предавач у Шведској, дуже боравио у Ирској, Великој Британији и Словенији. Говори италијански, српски, шведски и словеначки.

Подсећања ради, Фонд и одличја носе печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија.

Значај истоимене награде за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе од 1998. године.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси