Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Депеша амбасаде САД из 2009. о усвајању контраверзног Закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 08. 2011.

Извор: Wikileaks

Депеша амбасаде САД из 2009. о усвајању контраверзног Закона о информисању

Депеша коју је отправница послова амбасаде САД у Србији Џенифер Браш послала 3. септембра 2009. насловљена је са "Србија усвојила контроверзни закон о медијима". УНС је превео депешу коју је преузео са сајта Викиликс и објављује је у целости.

ПРЕДМЕТ: СРБИЈА УСВОЈИЛА КОНТРОВЕРЗНИ ЗАКОН О МЕДИЈИМА: Београд (Резиме) ¶1. (СБУ) 31. августа, Народна скупштина Србије усвојила је контроверзни Закон о медијима, који је Председник Тадић потписао истог дана. Закон је усвојен тесном већином од 125 гласова, уз помоћ опозиционе Либерално демократске партије Чедомира Јовановића, која је своју подршку условила свеобухватном реформом српске медијске сцене. Закон предвиђа драстичне новчане казне за оне организације које прекрше правила понашања и уводи хитну судску процедуру за прекршиоце. Већина медија су критиковали „драконске“ новчане казне које закон предвиђа и изразиле забринутост да ће нови закон ограничити слободу медија и довести до цензуре. Удружење новинара и Српска напредна странка најавили су план да оспоре легалност новог закона. Усвајање у парламенту ставило је тачку на спор који је у току у владајућој коалицији (рефтел) и обуставио приче о превременим изборима. Медији и заинтересоване НВО изјавили су да ће пажљиво надгледати спровођење новог закона како би умањиле могућност злоупотребе његових одредби. Крај резимеа.

Спор у владајућој коалицији

¶2. (СБУ) По повратку с летње паузе, Народна скупштина је 31. августа усвојила контроверзни закон о медијима. Дан гласања почео је присуством свих 250 посланика у парламенту што је без преседана, а који су били привучени кризом у влади коју је предложени закон изазвао (рефтел). Скупштина је прво усвојила серију амандмана које је захтевала Либерално демократска партија (ЛДП) и Партија уједињених пензионера (ПУПС), а затим је усвојила цели закон. Оба гласања прошла су тесно, с 125 од укупно 249 гласова присутних посланика. (албански посланик Риза Хаљими напустио је седницу смањивши број гласова потребних за пролаз. Иако је јавно тврдио да његов одлазак није срачунат као помоћ влади, касније нам је признао да је по први пут већина усвојила неколико његових амандмана на друге законе.) Демократска странка (ДС), Г 17 Плус, ЛДП, ПУПС, мањински посланички клуб и два независна посланика гласали су за закон. Социјалисти, који су покренулли кризу у владајућој коалицији одбијајући да подрже закон, уздржали су се од гласања, али су обезбедили кворум. Српска напредна странка Томислава Николића напустила је седницу, остављајући радикале, Демократску странку Србије (ДСС) и Нову Србију да гласају против закона.

Шта нови закон предвиђа
¶3.
(У) Новоусвојени Закон о медијима значајно повећава новчане казне за кршења новинарских правила понашања; казне иду до 350.000 долара за штампане медије и чак до милион долара за електронске медије. Закон је увео, такође, неколико комерцијалних кривичних дела које могу имати за последицу забрану медијске куће. Усвојени амандмани увели су само мање измене на нацрт, елиминишући захтев за депозит за оснивање медијске организације као и аутоматску забрану било које медијске куће чији је рачун блокиран преко 90 дана.

Подржаваоци
¶4.
(У) Председник Србије Борис Тадић потписао је Закон о медијима који је тиме ступио на снагу одмах након што је усвојен, изненадивши многе посматраче и осујетивши тако напор Удружења новинара Србије (УНС) да закон упути Уставном суду на ревизију пре његовог ступања на снагу. Његова канцеларија за штампу издала је саопштење да ће Председник Тадић помно пратити учинке спровођења закона, закључивши да је слобода медија предуслов слободног друштва. Председник ЛДП-а Чеда Јовановић је изјавио за штампу да је за његову партију најважнија општа медијска стратегија која је договорена између владе, Независног удружења новинара (НУНС) и ОЕБС-а. Према Јовановићу, усвајање Закона о медијима био је само први корак у спровођењу стратегије како би се реформисало медијско окружење у Србији у складу с европским стандардима. Шеф посланичког клуба ДС-а Нада Колунжија изјавила је да ће усвајање закона увести ред на медисјку сцену Србије и да неће имати цензуру као последицу.

Критичари
¶5.
(У) Већина опозиционих политичких партија и скоро сви главни уредници великих медијских кућа оштро су критиковали закон, усредсређујући се првенствено на драстичне новчане казне за које тврде да ће резултирати ограничавањем медијских слобода, цензуром и само-цензуром. Председница УНС-а Љиљана Смајловић, смењени бивши уредник Политике, организовала је протест новинара пред Народном скупштином још док је седница била у току. Смајловић је саопштила штампи да закон уводи “драконске“ новчане казне, да је антиевропски, да га могу самовољно спроводити судије у блиској вези с политичарима, и да од Србије прави једну од најрестриктивнијих медијских средина у Европи.

Следећи кораци
¶6.
(У) Пошто је непосредни потпис Председника Тадића на закон спречио упућивање закона Уставном суду, који би могао да одложи његову имплементацију, УНС и СНС сада планирају да оспоре закон обраћањем Заштитнику грађана и Уставном суду у редовној процедури. Влада је основала радну групу, у којој се налазе представници најмање пет медијских удружења, да испитају све законе којим се регулишу медији и развију координисану медијску стратегију.

Коментар
¶7. (СБУ) Као опозициона партија, ЛДП је до сада иступао у неколико случајева с циљем да обезбеди већину када чланови владајуће коалиције нису могли да се усагласе о кључним законима. Још није јасно на који начин ће ЛДП имати користи од ове подршке “из сенке”, али се може са сигурношћу претпоставити да је Борис Тадић захвалан на додатној стабилности коју ЛДП пружа његовој владајућој коалицији када се суочава с танком већином и ноторном нефлескибилношћу лидера Г 17 Плус Млађана Динкића. Усвајање Закона о медијима задовољава Динкићево тражење начина да се обрачуна с непријатељски настројеним таблоидима и чини се да је за сада ставио тачку на дискусију о новим изборима. Министар за животну средину и лидер ДС-а Оливер Дулић рекао је Отправнику 1. септембра да је спор, у ствари, “прочистио ваздух” у владајућуој коалицији и учинио је стабилнијом него икада пре. Спровођење новог закона биће истински тест владиних демократских капацитета, а које ћемо процењивати у сарадњи с цивилним друштвом и међународним партнерима.
Крај коментара.
Браш

Текст преузет са http://wikileaks.org/cable/2009/09/09BELGRADE998.html



Serbia Adopts Controversial Media Law

Origin
Embassy Belgrade (Serbia)

Cable time
Thu, 3 Sep 2009 12:02 UTC

Classification
UNCLASSIFIED//FOR OFFICIAL USE ONLY

Source
http://wikileaks.org/cable/2009/09/09BELGRADE998.html

History
First published on Fri, 26 Aug 2011 02:34 UTC

SUBJECT: SERBIA ADOPTS CONTROVERSIAL MEDIA LAW REF: BELGRADE 791 Summary ------- ¶1. (SBU) The National Assembly of Serbia adopted a controversial Media Law on August 31, which President Tadic signed the same day. The Law was adopted by a narrow majority of 125 votes with the help of opposition leader Cedomir Jovanovic's Liberal Democratic Party, which conditioned its support on overall reform of the Serbian media scene. The law provides drastic fines for outlets that violate rules of conduct and introduces expedited legal procedures against violators. Most of the media criticized the "draconian" fines introduced in the legislation, and expressed concern that the new law would limit media freedom and result in censorship. The Journalists' Association and the Serbian Progressive Party announced plans to challenge the legality of the new legislation. Parliament's adoption of the law put an end to the ongoing dispute within the governing coalition (reftel) and ended talk of early elections. The media and concerned NGOs have said they will monitor implementation of the new law carefully, in order to reduce the possibility for abuse of its provisions. End Summary. Dispute within the Governing Coalition -------------------------------------- ¶2. (SBU) Returning from summer recess, the National Assembly adopted the controversial Law on Media on August 31. The voting day started with the unprecedented presence of all 250 members of Parliament, drawn by the government crisis that the proposed law had generated (reftel). The Assembly first adopted a series of amendments demanded by the Liberal Democratic Party (LDP) and the Party of United Pensioners (PUPS), and then adopted the entire law. Both votes passed narrowly, with 125 votes out of 249 present MPs. (Albanian MP Riza Halimi left the session, lowering the number of votes required to pass. Although he claimed publicly that his departure was not calculated to help the government, he later confessed to us that for the first time ever the majority had accepted several of his amendments to other pieces of legislation.) The Democratic Party (DS), G-17 Plus, LDP, PUPS, the minority caucus, and two independent MPs voted for the law. The Socialists, who had touched off the crisis in the ruling coalition by refusing to support the law, abstained from the voting but provided a quorum. Tomislav Nikolic's Progressive Party (SNS) walked out, leaving only the Radicals, the Democratic Party of Serbia (DSS), and New Serbia to vote against the law. What the New Law Provides ------------------------- ¶3. (U) The newly-adopted Media Law significantly increases the fines for violations of journalists' rules of conduct; fines reach $350,000 for print media and up to $1 million for electronic media. The law also introduced several commercial offenses that could result in the banning of a media outlet. The adopted amendments made only minor changes to the draft by eliminating the requirement for a deposit in order to establish a media outlet, as well as the automatic ban on any media outlet whose bank account was blocked for more than 90 days. Supporters ---------- ¶4. (U) Serbian President Boris Tadic signed the Media Law into force immediately after its passage, surprising many observers and derailing an effort by the Journalists' Association of Serbia (UNS) to refer the law to the Constitutional Court for review before it went into force. His press office issued a statement that President Tadic would carefully follow the effects of the law's implementation, concluding that media freedom is a precondition for a free society. LDP president Ceda Jovanovic told the press that the most important thing for his party was the general media strategy agreed between the government, the Independent Association of Journalists (NUNS) and the OSCE. According to Jovanovic, adoption of the Media Law was only the first step in implementing the strategy to reform the Serbian media environment in accordance with the European standards. Head of the DS caucus Nada Kolundzija stated that adoption of the law would bring order to the Serbian media scene, and that it would not introduce censorship. Critics ------- ¶5. (U) Most opposition political parties and almost all editors-in-chief of major media outlets sharply criticized the law, focusing primarily on the drastic fines that they claimed would result in the limitation of media freedoms, censorship, and self-censorship. UNS head Ljiljana Smajlovic, the ousted former Politika editor, organized a protest of journalists in front of the National Assembly during the session. Smajlovic told the press that the law created "draconian" fines, was anti-European, could be implemented arbitrarily by politically affiliated judges, and made Serbia one of the most restrictive media environments in Europe. Next Steps ---------- ¶6. (U) As President Tadic's immediate signature of the law prevented the referral to the Constitutional Court that would have delayed its implementation, UNS and the SNS now plan to challenge the law via the Ombudsman and the Constitutional Court under regular procedure. The government has established a working group, including representatives of at least five media associations, to look at all legislation governing the media and develop a coordinated media strategy. Comment ------- ¶7. (SBU) LDP, an opposition party, has now stepped in on several occasions to provide a majority when the members of the ruling coalition could not agree on key legislation. It is not yet clear how LDP will benefit from this "shadow" support, but it is safe to assume that Boris Tadic is grateful for the additional stability LDP provides his governing coalition faced with a slim majority and G-17 Plus leader Mladjan Dinkic's notorious inflexibility. The adoption of the Media Law satisfies Dinkic's demand for a way to deal with hostile tabloids, and therefore appears to have ended discussion of new elections for the time being. Environment Minister and DS leader Oliver Dulic told the Charge on September 1 that in fact the dispute had "cleared the air" within the governing coalition and left it more stable than ever before. Implementation of the new law will be a true test of the government's democratic capacity, however, which we will work with civil society organizations and international partners to assess. End Comment. BRUSH

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси