Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо новинар, књижевник и преводилац Драган Мраовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 03. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Преминуо новинар, књижевник и преводилац Драган Мраовић

Драган Мраовић, новинар и дугогодишњи члан УНС-а, писац и преводилац преминуо је у суботу у 75. години. Рођен је 4. oктобра 1947. Године у Новом Саду. Основну школу и гимназију завршио је у Зајечару, а дипломирао на Филолошком факултету у Београду италијански и француски језик

Сарађивао је са многим новинама и часописима у Србији и Италији. Био је новинар, фоторепортер и главни и одговорни уредник „Информативног прегледа“-листа Завода “Црвена застава” из Крагујевца, а сарађивао је и са новинама “Црвена застава” из тог града. Писао је за “Спорт”, објављивао текстове у торинској “Ла стампи”, “Политици”, Младости”, “Корацима”, “Књижевној речи”, “Видицима” и “Светлости”.

Био је стални сарадник Геополитике и Печата из Београда и колумниста дневног листа Дан из Подгорице.

Аутор је 22 књиге, од којих пет на италијанском, а превео је више од 150 књига.

Био је велики промотер наше књижевности у Италији. Преводио је дела Десанке Максимовић, Бранка Миљковића, Милована Витезовића, Љубивоја Ршумовића, Драгомира Брајковића, Саше Хаџи Танчића, Србе Игњатовића, Душана Ковачевића и Адама Пуслојића на италијански, као и монографије о манастирима Дечани И Хиландар.

Међу његовим најзначајнијим преводима са италијанског су дела Дантеа, Ђакома Леопардија, Бокача, Габријела Д`Анунција, Рафаела Нигра и многих других.

Добитник је многобројних награда, међу којима Октобарска награда за књижевност Града Београда (1996.), Златног беочуга Културно просветне заједнице Београда за трајни допринос култури (1999.) и Вукове награде 2004. године. 

Драган Мраовић, био је не само новинар, писац и преводилац, већ је током своје богате каријере био и генерални конзул СРЈ у Италији, доцент на Филолошком факултету Универзитета у Барију и председник управних одбора Удружења књижевника Србије и Завода за проучавање културног развитка Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси