Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Кад потпредседник и генерални секретар УНС-а оптужују председника УНС-а да им угрожава безбедност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2021.

Извор: УНС

Кад потпредседник и генерални секретар УНС-а оптужују председника УНС-а да им угрожава безбедност

Потпредседник Удружења новинара Србије Будимир Ничић и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић затражили су, на основу имејла који није објављен ни у једном медију у Србији, од Радне групе за безбедност и заштиту новинара да хитно реагује на „кампању застрашивања и разрачунавања са новинарима као 90-тих година прошлог века“, коју је наводно иницирао председник Удружења новинара Владимир Радомировић.

У одговору председника УНС-а Радној групи за безбедност и заштиту новинара Владимира Радомировића наводи се да је последњих дана „део Управе УНС-а почео да изван УНС-а тражи подршку за ставове за које није успео да придобије Управу и чланство. Мањина у којој се налазе Будимир Ничић и Живојин Ракочевић користила је лажну имејл адресу за слање саопштења медијима, којим се представљала као 'Управа Удружења новинара Србије'“. 

„Неки од вас ме познају годинама, неки нешто краће. У каријери сам увек инсистирао на чињеницама и провереним информацијама. Немам никакве везе са писмом које се у пријави помиње и које, колико знам, нигде није ни објављено. Добио сам га јуче и никоме га нисам проследио јер и Кодекс новинара Србије забрањује проношење непроверених информација. Покушај Будимира Ничића и Нина Брајовића да ме у пријави Радној групи повежу са тим писмом видим као наставак прљаве кампање уочи избора у УНС-у“, оцењује Радомировић.

Према његовим речима „ова бесмислена пријава увреда је за новинаре који су стварно изложени опасности и чија је безбедност угрожена“.

У писму које су потписали Ничић и Брајовић Радна група обавештава се да су јуче имејлом „добили застрашујуће писмо (које је потписала извесна Милена Секулић) у ком се црта мета Живојину Ракочевићу, али и другим новинарима са Косова и Метохије, поред нас који потписујемо ову пријаву Радној групи“. „То писмо, према нашим сазнањима, послала је особа са (сумњамо) лажним идентитетом, наводно из Грачанице, а њиме се осим ширења неистина распирује и мржња“, додаје се у пријави Ничића и Брајовића.

Као доказ да је спорни имејл инспирисан деловањем Владимира Радомировића, дописник Гласа Америке из Чаглавице и генерални секретар УНС-а користе писмо председника УНС-а, након састанка Управе одржане 6. априла, у којем констатује да је „спречен покушај отцепљења Друштва новинара Косова и Метохије“.

„Будите уверени да ће Удружење у наредном периоду бити много снажније него што је данас, да ће имати више чланова и да ће заступати интересе новинара на Косову и Метохији, а не групе појединаца који су новинарство и Удружење злоупотребљавали за своје интересе и приступ страним фондовима и буџетској каси“, написао је Радомировић.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа затражила је хитну седницу поводом пријаве коју је добила од колега Будумира Ничића и Нина Брајовића у којима се наводи да је њима и новинару Живојину Ракочевићу угрожена безбедност.

Председница Суда части УНС-a, која је у два мандата председавала Удружењем, Љиљана Смајловић оцењује да је добро што у УНС-у постоје различита мишљења и што се за руководећа места кандидовало двоструко више кандидата него што се бира на изборној скупштини 29. маја. „Али није добра прљава кампања коју десет чланова Управе УНС-а води са лажне имејл адресе, лажно се представљајући медијима као руководство УНС-а које броји 40 људи. А веома је лоше што се у прљаву кампању укључио дугогодишњи генерални секретар УНС-а. Председник је волонтер, али Нино Брајовић прима плату у УНС-у и дужан је да буде непристрасан ко год победи на изборима. Озлојеђена сам и вешћу да управо он лажно пријављује председника УНС-a државним органима.

Као председница УНС-a годинама сам га бранила од одвратних оптужби за ратне злочине док је за РТС извештавао са вуковарског ратишта, Брајовић је последњи човек на свету који би смео да одвратно оптужује без доказа, па ма колико се осећао угроженим што УНС-у прилазе генерације млађих новинара на које он, као владар из сенке, више нема уплива. Поштујем његове дугогодишње заслуге у УНС-у, али нека граница мора да постоји. Мислим да је сада прешао црвену линију“, рекла је Љиљана Смајловић.

Потпредседница УНС-a и председница Друштва новинара Војводине Ержебет Пап Рељин каже да је „револтирана нападом Брајовића и Ничића на Владимира Радомировића“.

„То је не само неаргументован и крајње злонамеран напад, већ и људско понижавање изванредног новинара, што је заиста прешло и преко црте разума. Подвлачим да је била моја обавеза као потпредседнице УНС-а да се гласно успротивим правном одвајању Друштва новинара КиМ од матице. Управа УНС-а је у потпуности стала на нашу страну. Сматрам безочним покушај да се, пет месеци касније, легитимна и демократска унутрашња преписка у руководству УНС-а криминализује и лажно ретроактивно представља као угрожавање нечије безбедности. То је злоупотреба Радне групе, односно идеје да се удружимо да заштитимо колеге чија је безбедност заиста угрожена. То је нова установа, она није основана да би била злоупотребљавана у борби за превласт унутар удружења. Немојте да је упропаштавамо, постоје колеге којим је наша помоћ потребна“, закључује Ержебет Пап Рељин.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

12.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 14:06

pera kvrzica

Pismeni su, pa neka pišu. Očekuješ da neko koga napadaju, prilično glupavo, podrži , pravde radi, ovu družinu?

Одговори
суб

08.05.

2021.

Zale [нерегистровани] у 22:26

A druga strana?

A gde vam je u tekstu druga strana? Gde su izjave Brajovića i Rakočevića?

Одговори
суб

08.05.

2021.

Eržika [нерегистровани] у 10:14

Upropaštavanje

Potpredsednice, kaže se upropašćivati...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси