Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Веран Матић: Знамо ко је убио Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Веран Матић: Знамо ко је убио Милана Пантића

Председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић изјавио је да су позната имена непосредних убица дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића, али да су извршиоци тог злочина на слободи јер тужилаштво нема довољно доказа за суд.

На питање новинарке Љубице Гојгић зашто данас не знамо ко је убио Милана Пантића, Веран Матић, гостујући у емисији „Прави угао“ на Радио-телевизији Војводине, рекао је да је „полицијска истрага дала своје виђење“, као и да „имају слику шта се догодило и ко је извршио убиство“, потврдивши новинарки да знају имена убица, а да су до данас на слободи.

„Постоје имена људи који су извршили убиство. То је оно што смо рекли пре две године - да је полицијски убиство разјашњено. Међутим, јако је тешко доказати. 'Лице места' тог дана, када се догодило само убиство лоше је обрађено, контаминирано је у врло кратком временском периоду“, навео је Матић.

Он је, међутим, истакао да је у овом случају јасно да је Милана Пантића непосредно убила „наручена екипа која само врши ликвидације, која нема никакве везе са мотивом“. Радна група за истраге убистaва новинара, навео је, сматра да је реч о организованом криминалу који је везан за „врло конкретну приватизацију“, те да је на састанцима то предочено Специјалном тужилаштву за организовани криминал.

„Тражили смо да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме случај, јер има већи маневарски простор за истрагу, али за сада немамо позитиван одговор. Говоре да радна група треба да докаже да је у питању организовани криминал, па ће преузети. Мислимо да је њихова улога да преузму случај и докажу да је у питању организовани криминал и убиство тог типа“, рекао је Матић.

Он је истакао да је, после убиства Пантића, формирано чак седам радних група које су се наредних десет година бавиле овим случајем, али да нису „разоткриле нити један битан елемент који би направио озбиљан помак када је реч о истрази“.

„Тек десетак година касније су испитане комшије из истог улаза и из околних улаза, а тек када је основана Комисија за истраживање убистава новинара узет је његов мобилни телефон да се анализира, саслушана је његова супруга и син, иако је седам радних група радило“, објашњава Матић.

Говорећи колико је политичка воља важна да би се казниле убице новинара, Матић је као пример навео убиство Милана Пантића, те навео да се десило после петооктобарских промена у Србији, када није било „популарно“ да се говори да је новинар убијен.

„Случај Пантића, ни када се догодио и у целом том временском период после, није некако био битан никоме, јер је то унутрашњост, није баш много видљив, а и догодио се у оно време непосредно после промена 5. октобра, па није било популарно да се говори да се догодило убиство новинара у време неке демократије“, навео је он.

Две деценије од убиства дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића навршиће се 11. јуна. Убијен је у ходнику, испред кућног прага 2001. године. УНС је објавио текстове Милана Пантића, за које се сматра да су били разлог његовог убиства. Можете их прочитати ОВДЕ.

Коме се у својим текстовима замерио Милан Пантић? (1. део)

Коме се у својим текстовима замерио Милан Пантић? (2. део)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси