Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радомировић: Убијени новинари разлог за останак УНС-а у владиној Радној групи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 04. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Радомировић: Убијени новинари разлог за останак УНС-а у владиној Радној групи

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић изјавио је данас да је УНС остао у Радној групи Владе Србије за безбедност новинара због 17 убијених новинара на Косову и Метохији, 16 страдалих медијских радника Радио-телевизије Србије током НАТО бомбардовања, као и због напада на колеге у мањим, локалним срединама.

„Сматрали смо да Радна група мора да настави рад због питања која су покренута у оквиру ње - 17 новинара који су убијени на КиМ од 1998. до 2005. године, 16 страдалих колега 1999. у нападу НАТО-а, али и серије напада на локалне медије који остају непримећени“, рекао је Радомировић за округлим столом „Србија 2030: Медији и демократија“.

На данашњем округлом столу полемисало се о напуштању Радне групе Владе Србије шест новинарских удружења и организација када је изостала реакција због недавних напада на КРИК.

Представник УНС-а остао је у групи, а председник УНС-а Радомировић објаснио је данас да је Удружење тражило реакцију због напада на КРИК, али да је расветљавање убистава новинара „виши циљ“. „Никакве истраге нису покренуте за 17 убијених колега на КиМ. Држава ништа није урадила, а УНС је једини који је тражио покретање истрага“, изјавио је Радомировић.

На питање новинарке Јелене Обућине, уреднице програма Њузмакс Адрија, зашто би то био „виши циљ у односу на оно што се дешава данас“, Радомировић је одговорио да „убиства новинара која нису решена морају да буду највиши циљ“. „Нема нама никакве безбедности ни слободног новинарства ако то не решимо“, навео је он.

Обућина изјавила је, међутим, да „нeма хијерархију шта јој је важније“ и да су јој убиства новинара „једнако важна као ово што се дешава њеним колегама данас“.

Радомировић је истакао и да су нападима и притисцима изложени локални новинари, а да на то нико не реагује. Изнео је пример напада на екипу Пиштаљке у Шапцу, чији је главни и одговорни уредник, када јој је пре пар месеци претио управник затвора у Шапцу јер су фотографисали његову викендицу за коју узбуњивачи из затвора имају доказе да је грађена материјалом и радном снагом из затвора.

„Сматрам да је ова Радна група направљена да би са врха власти долазиле поруке да се морају истражити сви напади на новинаре, да се пошаље порука да људи који су на нижим нивоима власти морају да уважавају новинаре“, навео је председник УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси