Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Владимир Митрић: Без полицијске заштите живот би ми био угрожен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 02. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Владимир Митрић: Без полицијске заштите живот би ми био угрожен

Дописник „Вечерњих новости“ из Лознице Владимир Митрић, који је већ 16 година под полицијском заштитом, писао је Основном јавном тужилаштву у Лозници наводећи да му је обезбеђење данас важније него икад.

„Одлуком Редакције 'Вечерњих новости' поверено ми је и извештавање из Шапца, Коцељеве, Владимираца и Богатића. У Шапцу имам и  канцеларију, у седишту Дописништва које водим. Многи од оних којима је сметао и којима смета мој начин писања, одавно су јавно говорили да само чекају да ми буде укинуто обезбеђење. Дужан сам да Вам напишем, кажем, предочим да без полицијске заштите, мој живот би био сто посто угрожен“, навео је Митрић у писму Тужилаштву.

Како је рекао за УНС, полицијску заштиту добио је 2005. године на неодређено време, односно до доношења одлуке о прекиду обезбеђивања. Повремено, наводи, добије информацију да надлежни планирају прекид заштите и то га дубоко узнемирава јер се не осећа безбедно. Због тога осећа обавезу да редовно обавештава и подсећа Тужилаштво на свој случај и потребу да уз себе има полицијску заштиту.  

„У условима док је полиција уз мене, тешко да некоме падне на памет да ме нападне. Свих ових година имао сам среће да сазнам када су криминални кругови, са неким неодговорним појединиоцима из власти, радили на укидању мера. Мотиви су им били јасни, да ме 'дисцилинују' као новинара. То су ти кругови који су стали иза најбруталнијег напада на мене, после физичких напада и три демолирања мојих кола, које полиција никада није расветила, а са два случаја се уопште није бавила, мада су уредно пријављени“, истакао је Митрић у писму Тужилаштву.

„Физички сам нападнут 12. септембра 2005. године, буквално на кућном прагу као мој редакцијски колега из Јагодине Милан Пантић чије убиство никад није расветљено. Имао сам само среће, у односу на колегу Пантића, јер сам се на време окренуо и тако се спасао ударца у потиљак бејзбол палицом, која је била умотана у тканину светло зелене боје, а потом да рукама штитим главу по сваку цену, при чему сам добио силне ударце и по ногама и рукама, а је једна рука ми је поломљена“, пише Митрић.

Он каже да је тема за њега превише болна, нарочито „кад очекујете истрагу и хапшење нападача који је на вас атаковао само што пишете, као новинар, истину, а најнадлежнији за то, пред двојицом полицајаца који су то написали и потписали, једноставно каже, мислећи на мене: 'Што није погинуо'.“

„Полиција, као што је њен бивши командир у Лозници рекао на суду, није хтела да изађе на моје позиве на место напада... Напад на мене је оквалификован као наношење тешке телесне повреде, а не убиство у покушају, како су и судски вештаци указивали. Два пута, пред Основним судом, мој нападач, иначе у то доба вођа сектора полиције на Новом Београду, осуђен је на шест месеци, дакле испод законског минимума. Нападач је, после вишегодишњег суђења, осуђен на годину дана, пресудом Апелационог суда у Београду. Упоредо са овим поступком осуђен је, новчаном казном, и због увреде коју ми је упутио на суђењу за напад на мене. Никад није показао намеру да се призна дела, да се покаје. Никад. Јавно сам га позивао да каже ко га је послао да ме убије или начини најтежим инвалидом, а да ћу све да му опростим, али није прихватио. Чинио сам то и на суду, али није вредело. Досуђене износе за трошкове мени за суђење и накнаду казне никада није платио. Изиграва прописе, тако што фиктивно одјављује и пријављује адресе, а имао је довољно времена да све драгоцености преведе на друге. У време бившег руководства Основног суда у Лозници означен је као човек који је у немаштини, а свако ко га познаје зна да то нема никакве везе са истином. Преко једног таблоида поручио је да 'мене и председника судског већа из Апелационог суда у Београду никада неће заборавити'“, пише Митрић Тужилаштву.

Он је у писму закључио да је позадина напада остала неразјашњења, а да без тога нема говора о његовој сигурности  без полицијске заштите.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.02.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 12:14

đzimm

Nasu policiju u Loznici treba procistiti. Ovo je slika i prilika sudstva i
tuzilastva u nasoj Opstini.
Verujem da ce novi u Ministarstvu policije, Pravde ocistiti policiju i sudstvo i vezu sa kiminalom.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси