Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У Новом Пазару награде за кршиоце Кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 02. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У Новом Пазару награде за кршиоце Кодекса

Из буџета Града Новог Пазара у 2021. години планира се суфинансирање пројеката издавача листова Ало и Курир који су први на неславној, тек објављеној, листи Савета за штампу за 2020. годину у кршењу Кодекса новинара Србије.

Град Нови Пазар на свом сајту објавио је, наиме, списак од 19 медијских пројеката које ће ова локална самоправа суфинансирати са укупно 55 милиона динара у 2021. години. На њему се налазе и Ало медиа систем, издавач листа Ало, као и Адриа Медиа Група, издавач Курира.

У овом објављеном документу предложено је да по конкурсу за суфинансирање медија, издавачу листа Ало за пројекат под називом „Упознај Србију – Нови Пазар“ буде додељено 600 хиљада, а издавачу Курира за пројекат „Нови Пазар у служби најрањивијих“ 300 хиљада динара. Коначну одлуку донеће Градско веће Новог Пазара.

Конкурсна комисија која је оценила да део новца Новапазараца буде прослеђен медијима који баш нису привржени професионалним и етичким начелима, наизглед, није се водила правилником о суфинансирању. Овај правилник, наиме, прописује да комисија приликом доделе новца мора да води рачуна да ли су медији који конкуришу у претходној години кршили закон и новинарски кодекс. Кршење етике ова два медија у 2020. години недавно је показала анализа Савета за штампу.

Према шестомесечном мониторингу Савета за штампу за 2020. годину, у листу Ало забележен је рекордан број текстова у којима је прекршен Кодекс новинара – 928 текстова, док је друго место припало Куриру који је имао 651 такав текст.

Члан трочлане комисије у Новом Пазару био је и Слободан Радичевић, који је изабран на предлог УНС-а, али се он изузео од одлуке да јавна средства ове локалне самоуправе буду додељена листовима Ало и Курир. Остали чланови гласали су да се овим медијима новац додели, те је Радичевић био надгласан. Друга два члана ове комисије били су, иначе, Јелица Поповић, на предлог Удружења медија и медијских радника и Радојица Бунчић, независни стручњак.

„Познато је да је овим медијима Савет за штампу изрекао мере због кршења новинарског кодекса те сам у овом случају, приликом гласања, остао у мањини“, каже Радичевић за УНС, који сматра да је овогодишња подела новца медијима у Новом Пазару квалитетнија у односу на претходне године јер је више пројеката суфинансирано, што је посебно важно за опстанак локалних медија.

„Комисија се водила квалитетом пројеката, као и какав значај и утицај имају локални медији који ће бити суфинансирани. Посебно је важно што је први пут суфинансиран и један пројекат за производњу садржаја на језицима националних мањина, а комисија је у том случају ценила мишљење Националног савета бошњачке националне мањине“, наводи Радичевић.

Град Нови Пазар је, иначе, прва локална самоуправа која је ове године објавила како је планирано да новац из буџета за информисање буде расподељен, а уједно и прва која је објавила предлог да ће у 2021. години суфинансирати по јавном конкурсу и медије који крше новинарску етику.

Ово, иако спорно, међутим није ништа чудно, с обзиром на то да су прошле године на конкурсима за медије у првој половини 2020. издавачи листова Ало, Курир, Српски телеграф и Информер добили око 220 хиљада евра, иако су немилице кршили Кодекс новинара.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 02:12

Fahrudinova pudla

Može li se znati obrazovanje i radna biografija Radojice Bunčića, na osnovu koje je stekao ekspertizu u oblasti medija? Čime se on kvalifikovao da bi bio imenovan kao nezavisni stručnjak u komisiji koja dodeljuje (ooogromna) sredstva medijima. Kojim se to kriterijumima vodio UNS da izabere Bunčića i kojim se kriterijumima vodio Bunčić da masno nagradi Kurir i Alo? Novinari, izvolite, radite svoj posao.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси