Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са Фејсбук странице уклоњена фотографија са лажним цитатом новинарке Наташе Ковачев
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 01. 2021.

Аутор: К. К. Н. Извор: УНС

Са Фејсбук странице уклоњена фотографија са лажним цитатом новинарке Наташе Ковачев

Фотографија новинарке Н1 Наташе Ковачев на којој се као њен налазио неистинит цитат да би „у сваку празну кућу у Србији требало уселити мигранте, а да је највећа препрека у томе Српска православна црква“, уклоњена је јуче са Фејсбук странице „Народна иницијатива“.

Члан Радне групе за безбедност новинара Веран Матић изјавио је за УНС да се дан раније обратио администратору странице и навео да објава фотографије новинарке са неистинитим цитатом озбиљно угрожава њену безбедност.

Лажна изјава Наташе Ковачев на Фејсбуку и Твитеру појавила се непосредно након што јој почетком јануара није било дозвољено да уђе у двориште цркве у Србобрану на обележавање 79. годишњице Рације у Бачкој, уз образложење представника Епархије бачке да „Н1 нема шта да тражи у портама СПЦ на територији Епархије бачке, тачка“.

Наташа Ковачев касније је за сајт FakeNews трагач рекла да она никада није дала такву изјаву о мигрантима. Ниједна од страница које су обајвиле изјаву није навела извор, а Ковачев је за УНС потврдила да је одмах по објављивању лажне изјаве пријавила Фејсбуку ову страницу због лажног садржаја, али да он није уклоњен.

Како за УНС каже Веран Матић, након консултације са новинарком Ковачев сазнао је да су спорне објаве на Твитеру у међувремену уклоњене, али да на Фејсбуку она још увек постоји на страници „Народна иницијатива“.

„Наташа ми је рекла да је писала Фејсбуку, али да ништа није урађено поводом тога, као и да ни она, ни редакција нису писали никакву званичну пријаву, нити покретали судски поступак. Решио сам, као члан радне групе за безбедност новинара, да пишем администратору странице на Фејсбуку. Навео сам да је информација лажна и да се њеним мултипликовањем, као и ширењем непроверених и информација без извора озбиљно угрожава безбедност новинарке јер људи у то верују. Након тога, објава је уклоњена“, рекао је Матић за УНС.

Када је реч о угрожавању безбедности новинара, напомиње Матић, веома је важно да се сви ангажују колико могу, а нарочито адвокатски тимови редакција.

„Често су то гранични случајеви, нису све кривични и не иду на суд. Зато је важно је да сви урадимо све што је у нашој моћи да помогнемо када је безбедност колегиница и колега угрожена“, рекао је Матић.

Истражујући ову тему и шта новинари могу урадити када се на друштвеним мрежама шире непроверене информације, УНС-у су из адвокатских канцеларија саветовали да је потребно пре свега обратити се особи која је објавила информацију, затим страници која је шири, па онда и самом Фејсбуку. Уколико нико не реагује, неопходно је да се друштвеној мрежи обрати адвокат, савет је стручњака.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси