Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинар Милан Јовановић – утроба ми се окретала док сам слушао адвокате Симоновића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Новинар Милан Јовановић – утроба ми се окретала док сам слушао адвокате Симоновића

Новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић, којем је подметнутом пожару изгорела кућа у Врчину, изјавио је да су срамне тврдње адвоката бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића да је у спорној ноћи пуцао из запаљене куће.

У изјави за УНС, Јовановић каже да су такве изјаве „срамота“ за адвоката и Адвокатску комору Србије, која дозвољава да се јавно износе грубе неистине на рачун оштећене стране.

„Био сам у несвести те ноћи, нисам могао да се крећем. Свим силама се труде да овај судски поступак крене другим током. Том се изјавом нећу бавити на овом суђењу. То је клевета“, наводи новинар, који каже да има доказ да у кући није било оружја.

На питање да ли адвокати одбране на суђењу поново жртвују породицу Јовановић, адвокат Симоновића Ивица Вуковић за УНС каже да се таквом тврдњом „обезвређује“ читав кривични поступак.

„Бавимо се свим елементима кривичног дела које је тужилаштво ставило на терет оптуженима. Зато суд и служи. Ако оштећени (Јовановић, прим.нов) тако то доживљава, мени је жао“, каже адвокат Вуковић.

Поступак против осумњичених за паљење куће новинара – Симоновића, Владимира Михаиловића, Игора Новаковића и Александра Маринковића води се због сумње за изазивање опште опасности. На последњем рочишту један од сведока, вођа ватрогасне екипе рекао је да се у пракси дешава да због дејства угљен-моноксида, жртве никада из пожара не изађу.

У истој ситуацији се нашао и новинар Јовановић, којег је супруга из приземља куће спасила 12. децембра 2018. године. Јовановић је те ноћи одмах пребачен у болницу.

Ко пуца, а ко клевеће

Адвокат Вуковић тврди да „све чињенице указују“ да је заправо Јовановић те ноћи пуцао на директног нападача на кућу новинара - Александра Маринковића. Имају сведоке, каже, који су чистећи његову кућу нашли оружје у кући, а да то полиција на увиђају није затекла.

„Имате изјаву Маринковића који је рекао да је за њим пуцано. Чињеница је да је поред гараже нађена чаура и да је Јовановић поседовао или поседује пиштољ. Вештак се изјаснио да на основу те чауре постоји једнака вероватноћа да је пуцано или да је изгорела у пожару“, објашњава адвокат.

Додаје да је новинар Јовановић у медијима упорно пласирао да је на њега пуцано. „Зашто је то говорио када није тачно?“, пита адвокат.

Он, такође, оспорава накнаду за насталу материјалну штету куће новинара Жиг инфа јер је, каже, тужилаштво управо због њене висине тражило максималну казну за Симоновића од осам година затвора.

„За основни облик овог кривичног дела запрећена је казна од шест месеци до пет година затвора. Међутим, вредност уништених ствари и грађевинских радова утицали су да тужилаштво окривљеном (Симоновићу, прим.нов) стави на терет тежу квалификацију истог кривичног дела, где је запрећена казна од један до осам године затвора“, каже Вуковић.

Зашто адвокати одбране оспоравају насталу материјалну штету куће, ако тврде да Симоновић није наложио паљење куће новинаре? Адвокат Вуковић за УНС каже да „оспоравају све чињенице или праве квалификације“ за које сматрају да у оптужном предлогу тужилаштва нису тачне.

Где се купују успомене?

Адвокати одбране на последњем суђењу за паљење куће новинара оспоравали су налаз вештака Александра Дупала који га је, по налогу тужилаштва, сачинио у јануару прошле године. Тужилаштво је тражило да вештака утврди „тржишну вредност свих уништених покретних ствари“ у подметнутом пожару.

Новинар и његова супруга кажу да су из пожара изашли боси, у пиџамама. „Све нам је изгорело - успомене, фотографије бабе, оца, мајке, унучића, прва писма, честитке, мини библиотека. То нико не може да плати”, каже новинар Јовановић.

Вештак Дупало је вредност ствари одредио према просечним ценама које су могле да се купе као нове, у време када је новинару запаљена кућа, а онда је те цене умањио за пола. Тај вештак је у разговору са Јовановићем, стоји у налазу у који је УНС имао увид, покушао да сазна старост и ближе карактеристике уништених ствари, али новинар није могао да се изјасни о томе.

„Вештак актуар се није удостојио да изађе на лице места и да заиста утврди шта је од ствари уништено, оштећено, а шта је потпуно функционално исправно. Не може да вештачи на основну списка који му је достављен“, каже за УНС адвокат Вуковић, који истиче да је то један од разлога зашто методологија вештака није била меродавна.

Сајт Купујем-продајем меродован за адвоката Симоновића

У испитивању Дупала, које је трајало око два сата, на суђењу адвокат Вуковић је тврдио да је налазак споран, јер су цене ствари у кући новинара драстично увећане. Тај аргумент је бранио ценама са сајтова Купујем-продајем и Хало огласа. Изнео је да су просечне цене веш машине и бојлера око 3.000 динара, бошове бушилице 2.000 динара, капута до 2.000 динара…

Судија Славко Жугић је после тог излагања питао: „Је л’ то наркоман неки поставио оглас?“ И заиста - на сајту Купујем-продајем налазе се савети за безбедност трговине на интернету због продаваца „превараната“.

На питање да ли је његова методологија исправна, с обзиром на то да је узимао цене са сајта Купујем-продајем, Вуковић за УНС каже „не постоји други начин“ за процену „половних, коришћених“ ствари. „Где је тржиште половних ствари? Ви закључите, као новинар“, каже Вуковић.

Новинар Јовановић за УНС каже да му се „утроба окретала“ док је слушао „лажи“ на суђењу. „Гледам себе на суђењу. Све што сам обукао добио сам од пријатеља. А гледам и Симоновића, чији адвокати ниподоштавају све што смо стекли, у скупоценом оделу“, каже новинар.

У налазу вештака Дупала укупна вредност 180 уништених ствари новинара је 1,9 милиона динара, у шта је урачуната и вредност аутомобила који је Јовановићу изгорео. Према том налазу вредност аутомобила, марке Mercedes benz A17A CDI је око 200 хиљада динара. Због старости од око 16 година, умањио је цену аутомобила за 90 одсто.

Овакво рачунање накнаде штете изазвало је и негодовање адвокатице новинара Ане Матић Алимпијевић, која је рекла да суд треба да прихвати вредност нових ствари, а не половних. „Где се то све гаће у кући купују за 500 динара? Зашто људи морају да иду на бувљу пијацу да купују ствари?“ питала је та адвокатица. Вештак Дупало је, заиста, накнаду за сав доњи веш са умањењем, проценио на 500 динара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси